10 september 2011

Mönsteråsdamerna vann seriefinalen och herrarna tog poäng i bottenkampen

GIF:s damer vann en säker seger i seriefinalen mot Vimmerby. Slutsiffrorna skrevs till 4-0.

Seriefinal
Seriefinal för damerna och ödesmatch för herrarna. Jag tvingades välja match och valde den här gången seriefinalen. Jag kommer alltid att bevaka herrarnas matcher, men just nu skriver damerna fotbollshistoria och då vore det tjänstefel att inte vara på plats. (Det har redan kommit kritik att jag plötsligt överger herrarna och ger damerna mycket uppmärksamhet. Jag tar kritiken med ro och har gott samvete. Jag har följt herrarna i tre år både borta och hemma, men när damerna skriver fotbollshistoria så är det självklart att det får utrymme. Att vissa blir besvikna kan kanske inte undvikas. Men jag har alltid kört mitt eget race och lär så fortsätta. Men att ifrågasätta min lojalitet med herrlaget för att jag under en kortare period ger lite ljus åt damlaget är inte bara elakt utan orättvist.)

Mönsteråsdamerna tog idag ett stort steg mot division tre när Vimmerby B besegrades i en seriefinal som aldrig blev särskilt spännande eftersom GIF helt enkelt var för bra. Eftersom Vimmerby A spelar imorgon så hade man inte toppat sitt lag alls – på ett sätt schysst, men samtidigt lite tråkigt. Nu förringar det inte GIF:s insats som i stora stycken var mycket bra och stabil, men det visar att Vimmerby som förening inte verkar satsa fullt ut på att B-laget skall avancera.
GIF skar djupa revor i Vimmerbys backlinje
Matchen började bra för GIF:s del. Redan efter några minuter kom Linda i ett pressat friläge som Vimmerbys målvakt Pernilla Einarsson avstyrde i sista stund. Lite senare var det Moa som kom fri, men motståndarnas duktiga målvakt rusade ut och räddade. Och var det inte Linda eller Moa som kom i farliga lägen, så var det Lina eller Ofelia som var nära att näta. Och så där såg det ut gång på gång. GIF satte ofta hög press, vann boll och skar djupa revor i Vimmerbys backlinje med snabba spelvändningar och inspel. Vimmerby kämpade dock på bra och lyckades skapa ett par hörnor som dock blev resultatlösa. Efter en halvtimme var det Vimmerbys målvakt som höll laget kvar i matchen.

Välförtjänt ledningsmål
Efter 32 minuter fick GIF välförtjänt utdelning. Linda fångade upp en boll när Vimmerby ännu en gång slarvade med ett uppspel och satte ensam med målet 1-0.
GIF utökar ledningen
GIF var sedan ytterst nära att göra 2-0 direkt när Ofelia kom fram bra. Sedan blåstes Linda av för offside i ett friläge, men från min perfekta position tyckte jag hon var minst 50 cm på rätt sida när bollen slogs. När så Moa gjorde 2-0 strax före halvtidsvilan, så var det helt i sin ordning. GIF kunde pusta ut efter en mycket väl genomförd halvlek.

Tredje målet
Andra halvlek började bra. Hilda spelade vackert fram Moa som fri med målvakten satte bollen i nätet strax utanför målstolpen. Men det dröjde ändå inte särskilt länge förrän det tredje målet droppade in. Moa hade bollen på högerkanten, men såg ut att förlora den då hon på något förunderligt sätt lyckades vinna tillbaka den och frispela Linda som inte hade några problem att placera bollen i mål. 3-0.
Matchen förlorar i kvalitet
Därmed kändes matchen definitivt avgjord, varpå spelet förlorade i kvalitet och övergick i kamp och ställningskrig. Den i övrigt duktige Ofelia snackade till sig sin andra varning och blev utvisad efter att domaren haft en svag period. Vimmerby lyckades skapa lite tryck när man började vinna bollar på mitten, men någon större fara var det aldrig, även om det väl var roligt för Lina i målet att få ta ett par skott.  

Vackert fjärde mål
I slutet av matchen levererade den inbytta Mahlin en mycket snygg passning till Linda som snirklade sig förbi ett par motståndare och säkert satte 4-0. En värdig avslutning på en bra genomförd match där alla spelare gjorde precis vad de skulle. Även om GIF föll tillbaka i matchens slutskede, så visade man allt som oftast upp ett imponerande snabbt samspel. De få perioder när spelet inte fungerade så kändes det ändå stabilt. GIF har en hög lägstanivå.

Seriens bästa lag
Det torde nu inte råda någon tvekan om att GIF är seriens bästa lag. Totalt sett vann GIF seriefinalerna med 8-1! Med tre omgångar kvar att spela har GIF 7 poängs försprång till Vimmerby. Det räcker alltså med två poäng till, så är seriesegern ett faktum. Kanske kommer avgörandet redan nästan helg då GIF tar emot Tjust hemma. Visserligen lär den utvisade mittfältsmotorn och bollfördelaren Ofelia saknas i den matchen, men jag tror ändå GIF har ett så pass gediget lag att man kan vinna den matchen och skriva fotbollshistoria. Det här överläget släpper aldrig GIF.

GIF:s tränare Thomas "Lillis" Lagström (stående röd jacka) och övriga teamet runt damerna kan vara nöjda med årets säsong hittills. Nu är trean nära.

Herrarna tog poäng mot SSG
Samtidigt som jag körde hem från Vimmerby började herrarna sin match mot SSG. När jag kom fram var det en kvart kvar och ställningen var 2-2. De minuter jag var där så var det SSG som skapade de farligaste chanserna, men fler mål blev det inte. Oavgjort mot SSG är absolut ingenting att skämmas för, och mot bakgrund av de senaste matcherna är det förstås en framgång. Problemet är bara att GIF hade behövt en seger. I och med att Läckeby vann bottenmötet mot Mörbylånga, så åker GIF trots dagens poäng ner på nedflyttningsplats. Dessutom vann Norra Tång sin match och drog ifrån strax över kvalstrecket. GIF har med tre omgångar kvar en poäng upp till kvalplatsen.

Herrarna tog en poäng i mötet mot SSG.
Dagens resultat i div 5 sydöstra
Kåremo – Rockneby 4-1
Kommentar: Jag trodde på oavgjort, men Kåremo gör en suverän höstsäsong.

Böda/Högby – Blomstermåla 4-1
Kommentar: Andra raka förlusten för BIK. Att Böda/Högby skulle göra en bra höst hade jag trott, men vad har hänt med BIK som tidigare agerade säkrare än gamla CCCP i ishockey.
Norra Tång – Glömminge 4-3
Kommentar: Oerhört viktig seger för Norra Tång som drar ifrån i kampen kring nedre kvalstrecket.

Mönsterås – SSG 2-2
Kommentar: Bra att GIF äntligen tog poäng, men eftersom alla andra resultat gick emot, så hade man behövt en seger.

Läckeby – Mörbylånga 3-2
Kommentar: Läckeby låg under med 2-0 med en kvart kvar. Då gjorde man 3 mål på 9 minuter och vände. Läckeby går med denna seger förbi GIF och intar kvalplatsen.

Ljungbyholm – Ängö 1-4
Kommentar: Ängö rycker i toppen och verkar svårslagna just nu.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Vad har hänt???? Du vänder fullständigt ryggen i dina referaterna och satsar fullt ut på damerna.. Konstigt.

Jonny sa...

Jag har följt herrarna både hemma och borta under tre års tid, så jag har gott samvete. När damerna nu skriver fotbollshistoria så är jag självklart på plats. Om herrarna tar illa upp för det så hr jag inga problem med det. Jag har alltid kört mitt eget race. Om någon vill ta en svekdebatt så kommer jag inte att gå i svaromål. Grundproblemet är förstås att matcherna krockar.

Anonym sa...

Herrlaget borde inte ta uppmärksamheten för given. Jonny gör dem en tjänst just nu även om de inte ser det.

Anonym sa...

Härligt att damerna för fram goif nu, hörde att det varit liv mellan wesslund & tränaren i dag wesslund skrek tydligen en massa ord till tränaren & gick av planen & åkte hem man kan ju undra vad som händer i herrlaget nu för tiden kalle skulle varit kvar så hade dom spelat i fyran nu tråkigt för klubben när det alltid är en massa gnäll ibland herrarna !

Anonym sa...

Sluta klaga på Jonny. Det finns ingen som lägger så mycket själ och hjärta för denna urusla fotbollsklubb.
Hedersamt Jonny!

Jonny sa...

Angående tränaren/Wesslund: Man får väl inte ens lämna planen under pågående match utan giltigt skäl. Att skälla på tränaren offentligt som spelare finns inte ens på kartan i min värld. Verkar underligt. Man får vara tränaren trogen till the bitter end oavsett vad man tycker. Wesslund är ju en klok man med integritet. Det ska nog mycket till innan han gör något sådant. Men blir man förbannad är det väl lätt hänt kanske. Jag vidhåller dock att grundorsakerna till GIF:s problem inte är tränaren, utan andra fenomen som jag skrivit om tidigare. Men det är möjligt att man hade kunnat förvänta sig att han även med denna smala trupp skulle lyckas hålla laget på säker mark i femman. Det finns mycket att fundera på. Men någon syndabock ska man inte göra honom till.

Anonym sa...

Håller med anonym jonny gör ett bra repotage efter varge match både för damerna & herrarna & om man får gå av planen i en pågående match vet jag inte men wesslund tror ju att han är ett fotbollsproffs som han nu inte är hur fan kan man skriva så???????? på sin fb sida lägg ner nu du blir aldrig något sådant!

Jonny sa...

Inga personangrepp på människor som inte försvarar sig. Tror inte man ska ta hans formulering om proffs på blodigt allvar. Det är nog skrivet med en blinkning. Det blir lätt inbördes pajkastning när det går dåligt. Håll huvudet högt in till mållinjen. Alla spelare har sina styrkor respektive svagheter, även som människor.

Anonym sa...

Kan bara konstatera att J gjorde både herrlaget, damlaget och alla som läser bloggen en tjänst som inte refererade senaste matchen. Det hade inte varit till Gif:s fördel. Det brister i alla lagdelar och är väldigt ängsligt.
För det första kan man konstatera att ett u-lag i 12 års åldern sätter betydligt fler pass till rätt adress, spelar med mer energi, större hjärta, undviker inte att nicka för att sabba frissan mm.
Gif är ett medelmåttligt div 6 lag idag.
Kan väldigt lite om laget och spelarna för övrigt.
5:an och 10:an var väl de enda som visade lite vilja och gjorde ett par hyffsade insatser.
På mitten fick SSG husera helt ostört. Jag fick tom räkna om GIF hade alla spelare på planen vid ett par tillfällen, såg inte så ut.
Jag stannar väl vid det...

Anonym sa...

Måste bara påpeka att Jonny hade en omröstning om vilken match han skulle gå på i lördags. Damerna vann och han åkte alltså på den matchen. Om man nu tycker att han vänder Herrlaget ryggen, varför fick inte herrarna fler röster? Tycker i alla fall det är fel att klaga när en enskild person lägger ner sin fritid på att skriva om fotbollen i Mönsterås, och för oss läsare kan det vara lite roligare att läsa om roliga saker, så som damernas framgång.

Anonym sa...

Är tur att något lag i klubben visar hur man vinner!Kan hoppas att dom kommer få mer uppmärksamhet ifrån klubben och övrigt nästa säsong.. Kämpa på damerna !

Anonym sa...

Tycker det är härligt att du även skriver om vårat duktiga damlag i mönsterås det är en upplevelse att få vara med i det gänget

lagledaren annelie

Jonny sa...

Tack, Annelie! Det förstår jag. Ni är alla delaktiga i framgångarna.

Anonym sa...

På tal om urusel, vart hittar man dessa domare? Ojämnare än gräsplanen på IP... Är det sådan brist på domare så att icke fotbollskunniga måste ställa upp för det inte finns några andra?