20 september 2011

Rosendals sågverk och Kvarngatan

Klicka för större format. Blogger verkar ha ändrat hur bilderna visas. För att få fram största formatet - klicka först en gång på bilden, därefter på den länk som syns till vänster under bilden, sedan en gång till på den bild som kommer fram.

Rosendals sågverk
Jag trodde knappt mina ögon när glasplåtens bild visade sig på datorskärmen – en tidigare ej skådad bild av Rosendals sågverk och träförädling (ungefär vid nuvarande brandstationen). Sågverkets lokaler ligger längst till vänster i bild, och jag har faktiskt aldrig tidigare sett någon bild på dessa byggnader som brann ner någon gång vid 1900-talets mitt. Strax höger om fabrikslokalerna ser vi Nylunds(Haglunds) kvarn som revs så sent som på 1980-talet. Därefter följer en villa som finns kvar än idag.

Tändsticksfabrik och spökerier
På just detta område hade det åren 1869-1887 legat en tändsticksfabrik som hette just Rosendals, grundad av Götrik Frykman. 1876 såldes fabriken till A.M. Lindquist som lät bygga ut och modernisera verksamheten. Fabriken sysselsatte vid 1880-talets början omkring 120 personer, varav åtskilliga var barn i tolv-trettonårsåldern. 1887 verkar den ha gått i konkurs. Därefter användes lokalerna en kort tid för tillverkning av halmhylsor. Lokalen ska sedan ha legat öde i flera år och det sägs att det spökade något förskräckligt på platsen. När den förste ägaren Frykman var död och skulle bäras ut från sin bostad, så började fabriksklockan klämta och slutade inte ringa förrän man skurit av repet.
Träförädlingsfabrik
Sedermera startade fabrikör Bergman en träförädlingsbutik i lokalerna. Rörelsen övertogs sedan av disponent Hieronimus. Fabriken brann ner 1908. Därefter uppfördes de byggnader som syns på bilden där alltså Rosendals sågverk och Nylunds kvarn hade sina verksamheter.
På andra sidan Älgerumsvägen ligger några villor som finns kvar än idag. Mellan dessa villor och huset längst till höger går idag Kvarngatan. När fotot togs var gatan ännu inte dragen.

Gamla epidemisjukhuset skymtar
Tittar man noga mellan grenarna så ser man i bakgrunden ett mörkt hus med hög stengrund. Det är det gamla epidemisjukhuset innan ombyggnationen 1930 då det blev förlossningshem. Förstorar man upp fotot så ser man det dock ganska bra.
Jämfört med idag
Om fotot hade varit taget idag hade vi skymtat en del av brandstationen till vänster. På fältet i bildens framkant ligger idag huset som hyser Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Vi hade också sett det hus där det till för några år sedan låg en hårsalong.

Fotot från Ekbacken
Kortet bör vara taget från den gamla stora läkarvillans trädgård (Ekbacken, avstyckad 1914) och kan dateras till perioden 1914-1929. Nylunds kvarn byggdes nämligen 1914 och epidemisjukhuset/förlossningshemmet byggdes om 1930.

Inga kommentarer: