GIF var ett stolpskott från division sex, men stod emot pressen från ett supertaggat Alsterbro/Kronofors.

Förvandlingen
Den fantastiska höstdag som SMHI hade utlovat förvandlades till ett blåsigt grådis. Och det var inte det enda som blev fel idag. GIF:s fantastiska urladdning på hemmaplan förvandlades till ett olidligt nervdaller där laget höll på att slarva ner sig i sexan. Till slut kom dock både solen och GIF:s spel igång, och man får vara tacksam att GIF verkar ha varit noga med konditionsträningen.
Ingen fortsättning
I den första kvalmatchen dominerade GIF i andra halvlek och jag hade förväntat mig en fortsättning på hemmaplan. Men GIF uppträdde slarvigt och nervöst, medan Alsterbro/Kronofors visade stort hjärta och gjorde en mycket bättre match än på hemmaplan.

Tidigt mål i baken
Jag vill inte påstå att GIF gick ut och spelade på förra matchens resultat, men Idris förflyttning från mittfältet till backlinjen antyder ändå att man hellre satsade på säker defensiv än frejdig offensiv. Idris är ju en duktig allroundspelare, men en hel del av kreativiteten framåt försvinner med Idris på backen.
Kanske hade uppställningen fungerat bättre om GIF hade hållit emot längre. Men A/K lyckades redan efter en minut prickskjuta in ledningsmålet. Pontus Rosén fick bollen strax utanför straffområdet och sköt ett ganska löst men välplacerat skott invid stolpen. Kanske var Stenfelt lite skymd, annars hade han nog hunnit dit.

Energi
A/K fick förstås energi av sitt mål och gick för att utöka sin ledning. GIF spelade emellanåt slarvigt vilket möjliggjorde snabba spelvändningar för A/K. Motståndarna hade ju annars sin långkastare utvisad idag, men nu visade det sig att deras målkung Henrik Lagercrantz också kunde kasta nästan lika långt, varför flera inkast blev som hörnor.
Matchen hamnade i en låsning där vi absolut inte ville vara. A/K hade allt att vinna och GIF allt att förlora. A/K fortsatte vinna mittfältet och spelade offensivt. Vid ett tillfälle kom Lagercrantz i det närmaste fri men GIF:s målvakt revanscherade sig för baklängesmålet och hann före med en mikrodels sekund. Utmärkt.

GIF blixtrade till
GIF höll på att göra en av sina sämsta halvlekar på länge, när laget plötsligt blixtrade till efter 30 minuter. Oskar kämpade till sig bollen och sedan rullade man helt sonika bort A/K:s backlinje. Sist på bollen var den gamle trotjänaren Daniel Skaret som snyggt placerade bollen i krysset. Målet visar vikten av att aldrig ge sig i kamperna. Hade inte Oskar gett sig i helsike på att vinna bollen så hade läget aldrig uppkommit.
Motståndarna tar ledningen
Bara fem minuter senare så försvann tillförsikten. A/K kontrade snabbt och effektivt i djupled varvid Jonathan Alexandersson säkert sköt in 2-1. Som väl var så tog den bedrövliga halvleken snart slut.

Förändring
I andra halvlek så gick Manfred in på Idris backposition, samtidigt som Idris intog mittfältet. Jag kunde inte tolka det på annat sätt än att anfall är bästa försvar.
Hawaiifotboll
Men A/K satsade allt framåt och var ytterst nära att springa igenom direkt. Matchen utvecklades ganska snabbt till värsta sortens hawaiifotboll som man inte bör riskera att få se ens på denna nivå. Vid ett tillfälle fick Henrik Lagercrantz några meter och sköt bollen så det klingade i stolpen. Hade han gjort mål där så tror jag GIF hade spelat i sexan nästa år.

A/K kroknar och GIF kvitterar
Men så plötsligt när det var en kvart kvar så tog A/K:s krafter helt slut, samtidigt som GIF blev allt piggare. Precis samma mönster som man kunde se i första matchen. På bara tio minuter skapade GIF 8 kvalificerade målchanser, men bollen ville inte in. Men till slut, i den 90:e minuten, blev Wesslund framspelad i straffområdet och satte kvitteringsmålet som innebär att GIF inte behöver riskera att bli sämsta kvalgruppsvinnare och missa femman nästa år.
GIF vann alltså totalt med 4 poäng – 2-1 på bortaplan och 2-2 hemma. A/K ska dock ha beröm då de verkligen bjöd hårt motstånd. I GIF är det svårt att ge någon överbetyg idag, så det får bli plus för vissa sekvenser - Stenfelts utrusning mot Lagercrantz, målen från de rutinerade rävarna Skaret och Wesslund, Oskars bollvinnande före 1-1-målet, Idris framåtanda i andra halvlek.

GIF blev tredje bästa gruppsegrare
När jag lämnade IP hade jag ändå en liten oro kvar. Mycket tyder nämligen på att bara 5 av de 6 gruppsegrarna i kvalet till femman går upp, eftersom det efter dagens resultat i kvalet till trean står klart att det blir minus ett smålandslag (fem smålandslag åker ur trean och bara fyra går upp). Sämsta gruppsegraren i kvalet till femman riskerar alltså att inte gå upp trots seger.
Men vad jag kan se så riskerar inte GIF att bli sämsta gruppsegraren. I minst tre av de andra grupperna har lagen vunnit varsin match och har alltså 3 poäng vardera. GIF har ju fyra poäng. Vissefjärda och Rödsle fick också fyra poäng, men har bättre målskillnad än GIF. GIF blev alltså tredje bästa gruppvinnare och är därmed klart för femman.