16 oktober 2011

GIF hade läst på sin läxa väl. Seger i första kvalrysaren

GIF vann den första kvalrysaren borta mot Alsterbro/Kronofors med 2-1.

Hade läst läxan
GIF vann den första kvalrysaren mot Alsterbro/Kronofors borta med 2-1. Matchen är ett fint exempel på att matcher inte bara vinns genom fint spel på planen. GIF hade uppenbart läst på läxan före match, vilket alltid är bättre än att lära sig en läxa av en match.
Tankarna inför matchen
Mina tankar inför matchen var att om GIF lyckas hålla A/K:s målkung Henrik Lagercrantz kort, samtidigt som man utnyttjar den snabbhet som finns både i spelarmaterialet och i division 5, ja då kan det här gå vägen. Jag hade fått för mig att GIF är ett bättre lag, medan A/K mer bygger på sin stjärna. Jag misstänker att GIF hade tänkt ungefär åt samma håll, för det var precis så det blev.

En chock
Nu fick jag i och för sig en chock när jag kom fram till Alsterbros vackra idrottsplats vid Stora Hindsjön. Domaren visade sig vara just den domare som har ställt till det mest för GIF denna säsong. Han är kanske inte sämre än andra, men det har hänt något med kemin mellan laget och honom som orsakar irritationer i varje match. Och helt friktionsfritt blev det inte idag heller. Men han verkar ung så han har väl framtiden för sig.
Ett missförstånd rättas till
Jag satte mig mitt bland hemmalagets mest hängivna supportrar; gubbar som har väntat och längtat efter den här dagen i årtionden. Av någon anledning hade de taggat lite extra med felaktig information. De hade nämligen fått för sig att GIF samarbetade med OAIK och tagit med fyra spelare från division 3. Jag försäkrade dock att så inte var fallet varpå gubbarna lugnade ner sig och kom fram till att bästa lag må vinna nu när det var fair play.

En smakstart
Matchen började och det såg ut som om GIF ville ta kommandot direkt. Efter fem minuter hade man jobbat ihop till en frispark i ganska bra läge en bit utanför straffområdet. Idris klev fram och slog en mycket välplacerad frispark som letade sig in bortom målvaktens räckvidd. GIF hade fått en smakstart!
Nära kvittering
Men GIF:s spel kom av sig och A/K tilläts skapa några potentiella farligheter via inkast och hörnor. Särskilt vid ett tillfälle var det ytterst nära att bollen hade letat sig in, men någon, om det var målvakten, lyckades få bollen att gå utanför stolpen med ett par millimeters marginal.

Målkungen hölls kort
Man märkte dock att GIF hade läst sin läxa ordentlig. A/K:s målkung Henrik Lagercrantz var ytterst välmarkerad och fick inga ytor att briljera på vanligt vis. "De släpper honom inte en milimeter. Konstigt. Mot Persnäs gjorde han ju tre mål på en halvtimme", sa en frustrerad gubbe bredvid mig. "De har väl läst om han i tidningen", sa en annan.

En långkastare
Däremot hade A/K i Adam Olofsson en långkastare som ställde till viss oreda genom sina extremt långa inkast. Jag har faktiskt aldrig sett något liknande. Han var ett hemligt vapen som jag inte hade lyckats snoka reda på före match. Men GIF fredade sig väl även om spelet inte var särskilt bra efter ledningsmålet.

En chans - ett mål
Lagercrantz hade knappt rört bollen men i den 32:a minuten fick han plötsligt en liten yta i djupled där han, trots att han hade en GIF-are på sig, lyckades trixa med sig bollen och skjuta bollen i mål. Hans första och sista chans i hela matchen. Men det räckte för att göra mål. 1-1.
Ledningsmålet
Jag satt precis och funderade på varför GIF inte utnyttjade sin snabbhet bättre, då man plötsligt i den 42:a minuten satte fart och snyggt rullade sig igenom hela A/K. Jag tror att det var Oskar som var sist på bollen. Det här var förstås ett mycket viktigt mål före halvtidsvilan. A/K skulle nu tvingas gå framåt i andra, vilket borde skapa kontringsmöjligheter för GIF.

Flera farliga GIF-anfall
Andra halvlek utvecklade sig ungefär som förväntat. A/K försökte anfalla, men GIF kunde genom snabba spelvändningar komma i den ena farliga anfallsvågen efter den andra. Att återge alla kontringar är omöjligt, men nämnas kan när Oskar bröt sig loss på högerkanten och spelade Johan som var ytterst nära att näta, men målvakten räddade med huvudet. Och ungefär så där såg det ut flera gånger. Men tyvärr ville inte bollen gå in.
Visselkonsert
A/K skapade lite nervositet när de via inkast, frisparkar och hörnor fick in bollen i GIF:s straffområde, men GIF försvarade sig resolut. Tyvärr blev domaren allt mer nervös med pipan. När Idris revs ner, vilket hände flera gånger, fick dock pipan dingla kvar runt halsen. Jag tror inte Idris fick mer än någon enstaka frispark med sig under hela matchen. När A/K-spelare skrek aj eller föll bjöd dock domaren på visselkonsert. Oerhört provocerande, och till slut fick GIF:s tränare en varning för att han skrek för mycket från tränarbåset. Nå, domaren verkar som sagt ung och tar sig väl med tiden.

Konditionsstarkt GIF
Som väl var lyckades GIF undvika att dra på sig utvisningar, vilket annars är lätt hänt i det uppskruvade tonläge som lätt infinner sig. Men matchen blev allt mer fysisk och A/K kroknade betänkligt sista delen av matchen. GIF såg däremot konditionsstarka ut och tog över matchen igen med kvickt spel. Nämnas kan Tobbe som högg som en kobra framåt och var ytterst nära vid minst ett tillfälle. Idris var också nära vid ett par tillfällen. Och så den inbytte Damir som gjorde en fin soloräd som i rättvisans namn borde ha resulterat.
GIF var tveklöst närmare både 3-1 och 4-1 än vad A/K var ett kvitteringsmål. På slutet lyckades dessutom A/K:s långkastare tjafsa till sig ett rött kort, varför vi lär slippa honom i sista matchen nästa helg.

Fördel GIF
Hur ska man då summera matchen? GIF hade läst sin läxa. Målkungen Henrik Lagercrantz bevakades föredömligt. En gång kom han loss och det räckte för att göra mål, vilket visar hur farlig han är. Men det blir ändå klart godkänt på den punkten. Likaså lyckades GIF till slut få matchen dithän att man dominerade genom spel i ett högre tempo. Synd bara att det inte gav bättre utdelning i målprotokollet. Men man fick intrycket att spelarna gjorde just det man skulle. Det är riktigt kul att se GIF när man spelar så här fokuserat och målmedvetet.  Man får vara mycket nöjd med en vinst på bortaplan. Klar fördel GIF inför returmötet hemma på IP nästa helg.

Hela laget får plusbetyg idag. Man spelar med både hjärta och hjärna och verkar faktiskt vara som bäst i jäkligt pressade lägen.  Extra plus till Idris och Oskar, samt det gäng som hade full koll på Lagercrantz.  Och så pigga inhopp av Manfred och Damir.
Nu tror jag att GIF tar det här på hemmaplan. Skulle man mot förmodan få lika många poäng räknas målskillnad, därefter antal gjorda mål. Kan man inte skilja lagen åt efter detta så räknas det lag som bäst som hade högsta serieplacering (=division). Om jag förstår reglerna rätt så är antal gjorda mål på bortaplan inte relevant just i kvalet till femman. Vid lika målskillnad räknas GIF som bästa lag eftersom man spelade i högre division tidigare under säsongen. Om det stämmer måste A/K alltså vinna med minst två mål i returen för att ta sig förbi GIF totalt sett. Det ser alltså bra ut. Men eftersom det finns en risk att bara de fem bästa gruppsegrarna av sex får spela i femman nästa säsong, så gör GIF bäst i att vinna hemma också. Läs själv här.

Hindsjövallen höll god gärdsgårdsserieklass och var helt i min smak. En liten pärla faktiskt.

Klubbhuset var utmärkt. Korven smakade pilsnerkorv, vilket betyder högsta betyg. Kaffet var generöst mörkrostat och hälldes upp i mugg med lock.

En mysig liten lekplats för barnen ned mot den vackra sjön.

En badplats låg precis i närheten.

En klassisk resultattavla med klocka och klubbmärke.

Här betalade man. Mycket mysig kur, men med extremt liten lucka.

Inga kommentarer: