14 oktober 2011

Kuppen mot Juholt

Kritiken kvarstår
För några dagar sedan kritiserade jag hårt Håkan Juholt för hans agerande i samband med det bostadsbidrag han fick från Riksdagen. Kritiken kvarstår förstås. Även om det inte fanns någon ruta på blanketten där man skulle fylla i om man delade lägenhet med någon, och även om Riksdagen inte hade tydligt nedtecknade regler för detta, så borde hans moraliska kompass ha sagt honom att om man delar lägenhet så ska man inte fortsätta hämta ut fullt bidrag.
Högerkupp?
Håkan Juholts agerande är alltså klandervärt och upprörande. Men…jag börjar ändå mer och mer luta åt att Juholt är utsatt för en högerkupp inifrån sitt eget parti. Jag är inte särskilt konspiratoriskt lagd, men mycket tyder ändå på det. Och jag fick stöd för min tanke i dagens SvD.
Aftonbladets manipulativa rubriksättning
För det första var det Aftonbladet som uppdagade att Juholt tog emot fullt bostadsbidrag. Och Aftonbladet har under flera års tid företrätt den högerinriktade kvasifeministiska Stockholmssocialdemokratin. Vid minst ett par tillfällen har de lanserat Carin Jämtin som partiledare genom årens lopp. Tidningens ledarredaktion blev mycket besviken när Juholt valdes till partiledare. Därför faller det sig naturligt att tidningen genast kallar Juholt för fuskare, trots att reglerna var oklara och trots att han lika väl kan vara en omdömeslös slarver. Att vara slarvig med skattebetalarnas pengar är förstås illa nog, men Aftonbladet kallar honom utan bevis för fuskare, vilket ju är ett betydligt tyngre omdöme med juridiska implikationer. Aftonbladet använder sig alltså av manipulativ rubriksättning och slarvig research för att spä på hetsen mot Juholt.
Carin Jämtin lyfts fram som frälsare
Några dagar senare börjar tidningen lyfta fram Carin Jämtin på olika sätt. I rubrikerna kan man läsa ord som att ”Carin Jämtin styr redan partiet”. Vadå redan? Här antyder man att hon ska bli nästa partiledare.  Carin Jämtin lyfts fram som den som nu skall bringa ordning i partiet – ett eko från tidigare lanseringskampanjer.

Lägg därtill att Aftonbladet helt okritiskt har skrivit om lösa rykten om Juholt från anonyma källor inom partiet – rykten som vid närmare granskning inte visat sig stämma.
S-falang och media i ohelig allians
Nä, jag blir allt mer övertygad om att starka krafter inom partiet har drivit på den utveckling vi just nu ser. Och man använder Aftonbladet och naiva skandalreportrar som sina högtalare.

Håkan Juholt har visat sig vara en slarver. Det är möjligt att han därför inte bör fortsätta leda ett parti som vill framstå som hederliga och måna om skattepengar. Jag försvarar på intet sätt Juholts slarv och bristande moral. Men man kommer inte ifrån att starka krafter inom S och media har funnit varandra i en ohelig allians. Det är kusligt att se hur media kan driva på utvecklingen i ett demokratiskt samhälle och hur en falang inom ett parti tar första bästa tillfälle att skjuta en slarvepelle i sank.
Inom några veckor lär ordningen vara återställd. Snart styr någon Stockholmsbaserad högersosse partiet igen. Och då slipper partiet problemet med en smålänning som tog ut för mycket i bostadsbidrag. Högersossar bor ju knappast i en sjaskig hyreslägenhet som Juholt gjorde.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är dåligt att Juholt missat i bostadsbidraget men att flera från alliansen gjort samma sak är helt OK. Där är man ju hjälte om man inte betalar TV-licens mm. Att Carl Bildt varit inblandad i folkmord i Afrika är ju bara en bagatell enl. pressen m.fl.