11 november 2011

Snabba ryck i GIF...från toppen till flykt på bara ett par månader

Den mystiska artikeln om hur bra allt var
Jag minns en artikel i en av lokaltidningarna från juli eller augusti. Tidningen hade gjort en ganska stor artikel om GIF:s herrlag. Det var skratt, det var stoj, det var trivsel. Resultaten hade visserligen inte riktigt varit som man hade hoppats, men stämningen var på topp. Allt var bra nu. GIF var numera en attraktiv klubb att spela i. Budskapet gick inte att ta misste på.

Nio spelare ville till Nabben?
Sedan kom de riktiga motgångarna och laget klarade sig med stor nöd kvar i femman. Och plötsligt vill många lämna föreningen. Hur går det ihop med mysartikeln från i somras? Flera spelare är nämligen på väg bort till Timmernabben och kanske ytterligare lag. Enligt en information jag har fått så skall hela nio spelare från GIF ha tagit kontakt med Timmernabben redan innan säsongen var slut, men Nabben kunde inte ta emot alla, varför det kanske bara blir ett par tre som går dit. Hur som helst - stämmer uppgiften om nio spelare som anmält intresse för Nabben redan innan säsongen var slut så är det en alarmklocka som måste tas på största allvar. Inte kan väl klubbkänslan och lojaliteten vara så dålig. Det måste finnas någon annan orsak?

Frågorna hopar sig
Som fotbollsvän undrar man förstås vad som står på. Hur kan klubben som alla verkade trivas med enligt tidningsartikeln i somras plötsligt vara en klubb som mer än halva laget vill ifrån? Det kan ju knappast bero på den omtvistade tränaren, för han hade de ju redan i somras. Klarade inte grabbarna pressen? Jo, uppenbarligen gjorde man det. Man spelade som bäst under press. Så vad kan det då bero på? Är spelarna trötta på att GIF har fastnat i femmans nedre regioner? Gör styrelsen för lite för att bryta mönstret? Känner sig spelarna orättvist utpekade för att det har gått dåligt för GIF när ansvaret i själva verket ligger högre upp i föreningen? Är det en klyfta mellan styrelsen och spelarna? Ja, frågorna hopar sig förstås.

Jag skrev redan i min säsongsanalys att det inte är ungdomarnas fel att det har gått som det har gjort. Med det menar jag förstås inte att spelare inte har ett ansvar för att sköta sig, komma på träningar och göra sitt bästa. Men det är jag säker på att de har gjort. De har givetvis gjort sitt bästa utifrån de omständigheter som styrelse och tränare har skapat. Därför måste huvudansvaret ligga hos styrelsen.

En trovärdig strategi framåt
Någon måste ta tag i det här nu - på riktigt! Styrelsen måste visa att de tar på sig ansvaret för hur det har gått de senaste åren. Och så måste man visa på en trovärdig strategi framåt. Visa till 500% att man vill satsa på laget. Har man pengar så måste man öppna plånboken. Annars tycker jag man lika väl kan börja om i sexan på egen begäran. Istället för att riskera att ungdomarna blir slagpåsar i femman och förlorar allt självförtroende, så är det bättre att skapa en vinnarkänsla i sexan och sedan bygga vidare på det.

Vad vill GIF egentligen? För bara något år sedan läste jag om målet att nå fyran och elitfyran inom bara ett par tre år. Nu är vi där och det höll på att sluta med sexan istället. Även om det är en ideell förening så måste man ju göra en analys och försöka komma tillrätta med det som gick fel. Jag frågar igen - vad vill GIF och hur har man tänkt att komma dit?

Och så får jag fortsätta vädja om en uppdaterad hemsida med aktuell trupp och aktuell tränare. Kör med generös information. Presentera varje spelare och tränare lite personligt. Uppdatera med färska nyheter vad gäller trupp, resultat, skador, veckans lirare och så gärna någon slags krönika från tränaren med jämna mellanrum. I en så pass stor förening måste det väl finnas någon som kan sköta det där. Jag gör det gärna om någon lär mig och under villkor att det kan göras hemifrån, att jag får korrekt information snabbt och att jag inte får några restriktioner vad gäller mina artiklar på bloggen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om nio (!) spelare vill lämna laget innan säsongen ens är slut så är ju något väldigt fel i klubben. Men det är väl det vanliga problemet i GIF som varit i tio år nu med dålig lagsammanhållning och gnäll på precis allt. Enda lösningen är nog som du säger att börja om på nytt i och med att hela laget helt verkar sakna klubbkänsla och moral och gör väldigt rätt i att söka sig till andra skitföreningar.
Ser man till vad klubben en gång varit är det inte annat än en stor skam att se folk vända ryggen åt den som de gör nu.

Jonny sa...

Ja, man funderar om det kan vara så dålig klubkänsla, eller om det finns något specifikt missnöje som markeras.

Andy sa...

Det här är ju helt taget ur luften, men Mönsterås Kommun måste vara den enda kommunen som har fler än 10000 invånare som inte har ett 4 elitlag eller bättre. Jag kan i alla fall inte komma på någon annan.
Kan Högsby borde Mönsterås klara det. Det kan väl inte vara så att Mönsterås har de sämsta fotbollsspelarna i Sverige?
Det finns ju till och med mindre kommuner som spelar i allsvenskan och superettan!
Jag är inne på din linje Jonny, ner och vänd. Jag skulle till och med vilja gå så långt att man skrotar GIF och startar en ny förening. Sen letar man ledare som kan implementera en vinnarkultur redan från början.

Jonny sa...

Ingen har väl ens vågat tänka tanken, men man skulle förstås kunna skapa ett lag av GIF, TIF och BIK och ge det tio år och se var man hamnar. Men alla tre lagen har anrik historia och så skulle ju chansen till derbyn gå förlorade. Man försökte ju i Oskarshamn, men det gick inte.