9 december 2011

Mönsteråsflickan och "herr Läkerol"

Läkerol och Mönsterås
Vad finns det för koppling mellan halstabletten Läkerol och Mönsterås? Ja, det kanske skulle kunna vara den svåraste frågan i ämnet ”Mönsterås kuriosahistoria” i Kvitt eller dubbelt (tiotusenkronorsfrågan). För ett samband finns det.
Flickan Anna Maria
Den 16 maj 1879 föddes flickan Anna Maria i Torp utanför Mönsterås. Föräldrarna var Jonas Larsson och Emma Sofia Johansdotter.  Jonas Larsson var torparson från Verkholm under Kråkerum och nu arbetare. Prästen har i kyrkboken gjort anteckningen ”fattig”; låt vara att familjen synes ha friköpt sin lilla stuga där två vuxna och sju barn skulle samsas.

Arbetaren Jonas Larsson och hans familj i Torp. Anna Maria står längst ner.

Bortadopterad
13 dagar efter att Anna Maria hade kommit till världen så avled hennes mor och fadern stod ensam med sina sju barn. Någon dödsorsak anges inte i begravningsboken, men det är väl inte osannolikt att det handlade om en komplikation efter förlossningen. 1880 blev Anna Maria bortadopterad och flyttade några månader gammal till Mönsterås Köping där hon fick växa upp hos en av köpingens mer välkända profiler vid denna tid - bankkamrer och kantor Enoch Preutz och hans hustru Kristina Uddenberg. Den utfattiga arbetarbostaden i Torp byttes mot ett av köpingens förträffligaste hus på Storgatan. Fadern gifte visserligen om sig redan 1880 och lyckades etablera sig som hemmansägare i Torp, men Anna Maria stannade kvar i Mönsterås.
Anna Maria som ung.
Anna Maria som ung.
Kamrer och kantor Enoch Preutz bodde i ett hus mitt på Storgatan ett par tomter norr om "Bingbergs".
Äktenskap med Adolf Ahlgren
1898 avled Enoch Preutz och det började bli dags för Anna Maria att finna en livskamrat. Det är oklart hur de träffades men den 22 maj 1899 gifte sig i Anna Maria med Adolf Ahlgren från Gävle. Adolf Ahlgrens bror Fredrik hade 1885 etablerat F. Ahlgrens Tekniska fabrik - ett familjeföretag som producerade parfymer, medikamenter och skrivbläck. Efter Fredriks död 1907 så tog brodern Adolf över företaget. På en livsmedelsresa i Leipzig 1909 upptäckte han en tablett som i Sverige kom att lanseras som Läkerol. Tabletten gjorde genast succé. Adolf Ahlgren gav 1912 Läkerol tecknet "A" för att symbolisera den kvalité Ahlgren stod för.
Det nygifta paret bosatte sig i Gävle där de fick minst 5 barn och man kan förmoda att det framgångsrika företaget som maken drev också gav ett i vissa avseende gott liv. Anna Maria Ahlgren dog den 22 mars 1966 i Gävle och blev således 86 år gammal.

Familjen Ahlgren i Gävle. Adolf och Anna Maria fick 5 barn.

Anna Maria

Anna Maria något äldre

Gammal reklam för Läkerol.
Det är nästan oundvikligt att inte leka med tanken hur Anna Marias liv hade gestaltat sig om hon inte hade blivit bortadopterad till kamrer Preutz. En uppväxt i en arbetarfamilj eller på en mindre bondgård hade sannolikt också inneburit ett liv som arbetarhustru eller möjligtvis bondhustru. Hon hade kanske fått ett bra liv även så, men genom adoptionen öppnades dörrar till rum som hon aldrig annars hade fått beträda.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant historia. Kul att Mönsterås och Gävle har vävts ihop via Läkerol. Men... glöm inte Ahlgrens bilar, som är minst lika kända. Ahlgrens är kända just för Ahlgrens bilar och Läkerol.

Jonny sa...

Sant! Ahlgrens bilar är ju en klassiker den också.