8 februari 2012

"Jobba te ja dör"


"Jobba te ja dör"
På sin senaste skiva har Mönsterås Bluesband en låt som heter ”Jobba te ja dör”. Mitt i prick är väl ett understatement. Vi lär i alla fall få jobba till vi blir 75, om statsminister Reinfeldt får bestämma.

Oförskämt
Moderaterna och Reinfeldt har uppenbarligen drabbats av hybris – även om de egentligen bara är en del av en större trend i hela världen. Partiet och Sverige skulle förmodligen må bra av en diskussion om människovärde och vad ett gott liv är. Visst finns det yrken där man säkert kan jobba långt efter 65. Företagare gör det ofta, liksom konstnärer. Men att en vanlig fabriksknegare, städerska eller kommunalanställd skulle slita ut sig ytterligare 10 år är ju i de flesta fall uteslutet, ja rent av oförskämt att föreslå.
Sjukt pensionssystem
Grundfelet gjordes ju redan under Socialdemokraternas tid när man tillsammans med andra partier (undantag V och MP) 1999 inrättade ett pensionssystem där en hel del av pensionspengarna sattes på spekulation i fonder och aktier. Givetvis uppstår det då problem när det blir dåliga tider. Systemet är också orättvist då den som varit arbetslös, dvs ett offer för marknadskrafterna,  långa tider får en ytterst liten pension.

Urholkad människosyn
Nu är det inte bara när det gäller pensionerna som den urholkade och marknadsanpassade människosynen framträder. Istället för att sätta människan i centrum och hävda att marknadskrafterna faktiskt får underordna sig människornas behov, så ska människor anpassa sig till marknaden. Reinfeldt säger att människor måste räkna med att byta jobb mitt i livet, att omskola sig, att slita upp sina rötter och flytta dit jobben finns när den tidigare arbetsgivaren har gått i konkurs eller flyttat utomlands. Människan blir allt mer likt boskap som flyttas runt till de sista gröna betesmarkerna innan systemet kollapsar. Att politiker lätt kan byta jobb har vi ju sett – man blir konsult inom näringslivet eller kanske landshövding. Men vilket jobb har Reinfeldt tänkt att städerskan som varje dag hankar sig fram med värk i muskler och leder skall byta till?
Det är av största vikt för människovärdet att sätta stopp för denna utveckling. Människan är inte till för marknaden. Människans egna önskemål att avgöra var man vill jobba och när man vill sluta jobba efter 61 års ålder måste understrykas och förstärkas.

Samhällsgemenskap
Jag är ingen vänsterman politiskt sett. Tvärtom är jag i det närmaste konservativ. Men jag är så trött på Reinfeldtland att jag snart är beredd att proteströsta på det parti som lyfter fram människovärdet på ett tydligt och genomtänkt sätt. Vi måste upptäcka det fina med att bygga något gemensamt. Kanske borde man återigen väcka liv i det gamla ordet samhällsgemenskap.

8 kommentarer:

Andy sa...

Oförskämt eller inte - det finns fundamentala brister i systemet. När atp infördes på i början på 60-talet var medellivslängden lite drygt 70 år. (När det första pensionssystemet infördes var den 60 och pensionåldern 67).
Helt enkelt: om man vill behålla pensionsåldern måste man ha ett system som kan finansiera människors pension tre gånger längre än 1961.
Företagande är inte att jämställa med ett liv på en räkmacka. Vad är det som gör att företagare ofta jobbar efter 65? Jag menar inte att man ska tvinga utslitna städerskor att jobba till graven, men man måste hitta incitament för att få fler att jobba längre. Man måste sätta fokus på att ett drägligt liv är att kunna arbeta, snarare än att utsliten få pension vid 65.
Annars finns det bara ett alternativ: arbetskraftsinvandring, och hur popular låter det i detta land där det blåser främlingsfientliga vindar, likt övriga västeuropa?

Jonny sa...

Det där ser vi lite olika på. Ska bara förtydliga det jag skrev om företagare. Jag menade absolut inte att de jobbar längre för att det är lätt. Snarare beror det väl på att företagande ofta är en livsstil och att man därför håller på in i det sista.

Anonym sa...

Jonny - företagande är en livsstil - det är sant.
Annars skulle man inte valt det!

Andy sa...

Att som många gör, generalisera företagandet som en livsstil, må vara delvis sant men samtidigt är det att göra det väldigt enkelt för sig. Vad de flesta företagare dock verkar göra är att de låter arbete bli en del av livet man vill leva.Till skillnad mot de flesta arbetstagarna som är 'tvungna' att ha ett arbete för att leva livet de vill leva. Min fråga är; vad finns det för positiva effekter i att ha en befolkning som ser jobbet som pest, pina och något man bara motvilligt gör tills den dagen man fyller 65? Borde inte grundinställningen vara att alla som kan arbeta för sin civilisations överlevnad?
När blev välfärd det samma som ledighet?
Till sist måste jag bara säga att jag inte under några som helst omständigheter tycker att det är rikigt att man tvingar människor som inte kan jobba ut i ett arbetsliv. Min morfar gick i pension när han var 65, förvisso något motvilligt, men han åldrades säkert 14 år på lika många dagar och dog två månader efter pension. Jag tror, med handen på hjärtat, att han hade levt idag, om han hade fortsatt jobba så länge han kunnat. Det tror jag han också hade trott.

Jonny sa...

Tack för värdefulla infallsvinklar! Våra olika synsätt visar väl att en vidare och större diskussion om vad som är eftersträvansvärt, ett gott liv etc vore av stor vikt i Sverige.

Jonny sa...

Själv har jag en så pass rik fritid att jag inte skulle vilja jobba en dag efter 65. Då har man gjort sig förtjänt av ledighet. De flesta jobb är inte särskilt nöjsamma utan ett nödvändigt ont för försörjningen.

Anonym sa...

Jonny citat"Men jag är så trött på Reinfeldtland att jag snart är beredd på att proteströsta på det parti som lyfter fram människovärdet på ett tydligt och genomtänkt sätt".

Ja, Jonny har ju tidigare inte velat profilera sig politiskt mot något av de nu existerande riksdagspartierna(förutom då SD)annat än i enstaka sakfrågor. I och med detta inlägg och ovanstående citat så framgår det klart å tydligt att han Jonny Nilsson har röstat på de borgerliga och med största sannolikhet då på Moderaterna. Därmed är Jonny också att se som medansvarig för det uttalande angående den framtida kommande pensionsåldern den fb moderate statsministern har föreslagit med brett stöd från sina väljare.

Jonny sa...

Intressant slutsats, men felaktig. Jag har aldrig röstat på Moderaterna. Jag har de senaste valen nästan alltid röstat blankt, med något enstaka undantag.