1 februari 2012

Min far fastnade på filmen

Stranda Hembygdsförening har transformerat en gammal film om Mönsterås Tändsticksfabrik från 1966. Filmen är på drygt en kvart och har bitvis ganska dålig skärpa. Ändå har den förstås ett mycket stort kulturhistoriskt värde. Hembygdsföreningen och SV anordnar under vintern/våren fyra Kulturaftnar, och vid det tredje tillfället den 27 mars kommer denna film att visas. Den första kulturaftonen går förresten av stapeln redan den 21 februari då jag visar bilder från "Det Mönsterås som försvann". Se vidare här.

Jag smygtittade på filmen idag och upptäckte att min far medverkar i en sekvens på 15 sekunder när han jobbar vid sin maskin. Jag tog några "print screen" från sekvensen. Skärpan är som sagt inte den bästa, men det var ju fantastiskt roligt att få se min far ett år innan jag kommit till världen.

Min far i svart keps till vänster.







5 kommentarer:

D. S. Ernst. sa...

Hej, Jonny!
Det var verkligen intressant!
Skulle gärna vilja se filmen i sin helhet;och det tycks ju bli tillfälle till det så småningom!
Mannen till höger på bilderna tycker jag mig ha sett för länge sedan, men minns inte hans namn. Din fader Kurt känner jag mycket väl igen, och det gjorde att jag denna dag läste om hans berättelse som Du haft ned på Din blogg tidigare! Sedan minns jag honom från motorcykeltiden på 1950-talets senare del. Själv hade jag en Ariel 350cc, 1954 års modell ; ingen racermaskin förstås, men det räckte för mig, som inte var så lyckad som förare. Skall sanningen fram körde jag ”i diket”, som man sade då, åtskilliga gånger, men slog mig sällan, i varje fall aldrig allvarligt! Kurt var en mycket duktigare mc-man, och hade åtminstone en tid en BSA, som han framförde elegant. Då och då satt , en åt gången , damer baktill ; en av dem blev förmodligen Din moder! (bara en teori) Utöver övrig klädsel körde Kurt i svart skinnjacka och röd halsduk, vill jag minnas. Jag tror inte om han hade hjälm, för många av oss på två hjul hade inte det. En tid hade jag det, men sålde den för 5 kronor (motsvarar 61 kronor nu!) eftersom jag aldrig slog i huvudet då jag vurpade! Vad sägs om ett sådant försäljningsargument?
De som körde barhuvade kunde, för att hålla eventuella lockar på plats, kamma sig med sockerdricka, alternativt mjölk. Själv hade jag självstripigt hår, som någon påpekade, så det vara bara att dra kammen igenom det vid uppehållen.
Senaste gången jag talade med Kurt var i ”Algots” i Mönsterås för ett par år sedan , han var före mig i kassan , så det blev ingen längre pratstund. Jag VET att affären inte heter ”Algots”, men jag har behållit det gamla namnet i mitt huvud.
Vore roligt att tala litet mera med Din fader, vi umgicks inte närmare, men det blev väl att man satt och tjafsade ibland om somrarna på kaffeserveringen på Nynäs, eller sågs på festplatserna i Blomstermåla, Fliseryd och kanske Långemåla. På Nynäs satt ju många mc-förare och drack kaffe eller liknande!
Minns mc-tiden som en rolig tid, och den gled stillsamt över i fyrhjulingar, som passade mig bättre ; två hjul var litet för litet för mig!
Ja, nu blev det utsvävningar från ämnet ”Spetan”, men Du kan ju ta bort det om Du så vill ! Hälsningar!

Jonny sa...

Tack för fina ord om min far och intressanta minnen! Jo, visst var han knutte och körde bland annat en BSA som du makalöst nog minns. Min mor åkte nog med många gånger, även om säkert en och annan ytterligare fick skjuts. På 60-talet skaffade mina föräldrar en Heinkel (Kabine).

D. S. Ernst. sa...

Igen!
Ja, Du känner förmodligen till en del om Heikel Kabine, annars finns det mera här! (sökmotor : GOOGLE.)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Heinkel_Kabine

Hade familjen kvar denna maskin sedan Du fötts?

En annan sak: trodde inte Kurt var flera äldre än jag, men så är ju fallet ; jag är också av "förkrigsmodell", men nätt och jämt, då jag ju är född 1939. Varken Din fader eller jag tillhör således de föraktade "40-talisterna!"

Hälsning!
D.S. Ernst.

Jonny sa...

Där ser man! Jag tror jag har hört att de lyckades knöla in mig på något sätt i Heinkeln. Men jag minns den inte. Har bara sett den på bild. Min far skaffade inte körkort för bil förrän omkring 1974. Min mor hade dock körkort, så det blev mycket övningskörning. De skaffade ju bil med tiden - en Volkswagenbuss och sedermera en "Bubbla".

D.S. Ernst sa...

Igen! Tack för det klargörande svaret på min nyfikenhet!
Hälsning!
D.S. Ernst.