14 mars 2012

Sigge "Fakiren" Johansson från Mönsterås

Från Mönsterås kom den på sin tid ganska kände fakiren och tivoliartisten Sigge "Fakiren" Johansson. I artikeln står det Sigge Yngve, men jag tror han hette Sigge Ingvar och var född 1922 vid Nygård utanför Mönsterås. Så mycket mer vet jag faktiskt inte om denne man. Artikeln ovan är från 1950. Tack till Teiffel som skickade över artikeln.

2 kommentarer:

D. S. Ernst sa...

Hej!
Jag har sökt på ”nätet” men inte fått fram något om ”fakiren” Johansson”, men jag minns att adjunkt Åke Domeij, som vi hade som lärare i realskolan när jag gick där 1952-1956, då och då nämnde honom ; vill minnas att han nämnde att ”fakiren” tuggade både glödlampor och rakblad!
En annan som också pratade om honom var Gösta Seger. Troligen kände de varandra ; dumt nog frågade jag inte herr Seger om detta. Annars rådde en viss åldersskillnad, då ju Gösta Seger var född 1905.

Gösta Seger uppträdde med trolleri och estradhypnos ; den senare är förbjuden i Sverige sedan tidigt 1900-tal läste jag någonstans , men om detta är korrekt vet jag inte! I varje fall vet jag att herr Seger hade trolleri- och / eller hypnosföreställningar in på 1950-talet, och detta inför tämligen stor publik.
Finansminister Ernst Wigforss höjde nöjesskatten i februari 1948. Herr Seger nämnde för mig när vi talade om hypnos, att just detta med nöjesskatten gjorde att det inte längre lönade sig att ge föreställningar!
Nu var jag för ung för att kunna gå på dessa uppträdanden, men man har fått höra många roliga historier om dessa, och vad som hände under dem! Jag antar att dagens publik skulle visa samma beteende som då : Att skratta åt andra när DE är i situationer man själv INTE vill vara i! Men i och för sig var det ganska oskyldigt, tror jag, och ingen tvingades till att medverka. VILKA som var mottagliga för hypnos klarade Seger av på ett för dåtida estradhypnotisörer gängse sätt ; han kallade upp ett antal personer på scenen och sedan gav dem enklare suggestioner ; därav kan en van hypnotisör lätt se vilka som är bäst lämpade för lyckat resultat.
Gösta Seger var senare verksam såsom körskolelärare och bilförsäljare, och någon skämtare påpekade vid ett antal tillfällen att Gösta först hypnotiserade eventuella köpare innan det blev affär av! Personligen tror jag inte det ; i varje fall vill jag inte beskylla honom för detta postumt, men om jag påpekade något i den vägen för honom tog han inte illa upp , utan skrattade bara!
Skall kontakta mina äldre syskon i ”ärendet” och höra med dem om de såg Gösta Seger i aktion.
Hälsningar!

D S Ernst

Jonny sa...

Tack för mycket intressant inlägg!