21 mars 2012

Ungdomssynder – övernattning i Oskarshamns stadshus

Luciafest i Oskarshamn
Det var Lucia och jag skulle tro att året var 1986 eller 1987. Jag och en kamrat hade åkt in till Oskarshamn för att festa lite på ett diskotek som låg nedåt hamnen – där La Scala ligger idag. Kanske hette det något annat då.

Och festande blev det. Dels hade vi väl något med oss. Dels var det inga problem att köpa öl på danshaket. Så vi blev väl lite lagom i gasen, utan att för den skull gå överstyr.
Övernattningsproblem
Någon timme efter midnatt började det mesta bli lite avslaget eller dävet som man sa, och det var dags att börja fundera på övernattning. Det var ju lite sent påkommet. Varken jag eller min kamrat var särskilt framgångsrika i kontakterna med flickor, så någon sådan fick man förstås inte följa med hem, något som annars skulle ha löst övernattningsproblematiken, men kanske också gett upphov till andra bekymmer.

Men nu kände vi en person som råkade befinna sig på samma diskotek. Vi sökte upp den unge mannen som tyvärr inte kunde härbärgera oss i sin egen lya. Men han hade ett annat förslag som vi gladeligen tackade ja till.
I stadshuset
Så kom det sig att tre skuggor smög sig ner till stadshusets garageinfart. Ett kort och en kod och vips var vi inne i husets bottenplan. Vår vän, som hade ett tillfälligt jobb där, avlägsnade sig och lämnade mig och min kamrat åt vårt öde. Vi lyckades via trappor ta oss uppåt och hittade så småningom till en stor lokal som verkade vara ett café. Där slog vi oss ner i var sin soffa. Natten gick och framåt femtiden gick vi ut via huvudingången bort till ett hyreshus där vi smet ner i källaren för att invänta morgonens första buss.

Idag framstår det som ett synnerligen dumt tilltag och jag förmodar att vi hade åkt dit för olaga intrång om någon hade tagit oss. Men jag tänker alltid på denna episod när jag ser stadshuset i Oskarshamn.

4 kommentarer:

Jan sa...

Inget larm och ingen nattvakt? Jag tror inte det går att upprepa den bedriften idag.

Jonny sa...

Jag minns att vi var oroliga för det, men inget hände och ingen kom. Förmodligen räckte det med att vi kom in med kort och kod. Säkert strängare idag.

Inte längre så ung man sa...

Det var -86, inte -87. Väldigt dumt tilltag, håller med. Men tanken var god, lösningen kreativ och ingen/inget kom till skada. Ett bus av ganska välartade gossar ändå.

Jonny sa...

Absolut! Jag vill bara framstå som lite smått präktig idag. Ångrar förstås ingenting. :-)