Succépremiär för Mönsteråsdamerna i div 3 - 5-2 mot Madesjö

GIF:s damer vann premiärmatchen i div 3 mot Madesjö med 5-2.

Dags för premiär
Så var det då äntligen dags för GIF:s damlag att spela sin första match i division 3. Och Madesjö (B) var ju just det premiärmotstånd man unnade damerna att slippa. Mardrömsmotståndare. Madesjö (B) har ju utklassat allt motstånd under försäsongen. Nu visade visserligen min lilla research att Madesjö nog inte skulle ha med så många A-lagsspelare idag eftersom Madesjö (A) spelade igår, men man hade ändå med några spelare som brukar hoppa in i A-laget och som har division 2-tempo i kroppen.

6 minuter innan GIF kom i ett anfall
Madesjö öppnade i ett tempo som Mönsterås uppenbarligen inte var vana vid, men någon riktig farlighet skapade man inte. GIF försvarade sig väl, även om det tog 6 minuter innan GIF kom i något som kan kallas ett anfall. Sedan följde några minuter då GIF faktiskt var nära att springa igenom Madesjöförsvaret ett par tre gånger, men det kom alltid någon tå emellan.
Perfekt försvarsspel och snabba omställningar
Efter en kvart tog Madesjö tag i taktpinnen igen och satte viss press. Men GIF-försvaret skötte sig exemplariskt och även denna gång tog sig damerna ur greppet. GIF svarade med snabba omställningar och i den 27 minuten kom den pigga Hilda Dahlberg i ganska fritt läge med målvakten som tvingades till en fantomräddning.

Johanna gör 1-0
Madesjö fortsatte föra matchen, men GIF kom i några snabba kontringar som inte alls var oävna. I den 33:e minuten fick GIF en hörna som såg ganska låg och misslyckad ut. Men bollen gick ut till Johanna Lewandowski som strax utanför straffområdet slog till med ett skott som snyggt letade sig in bakom Madesjös målvakt. 1-0 till GIF och kanske extra roligt för Johanna som något tidigare tvingats lämna planen några minuter då hon fått en hård boll rakt i ansiktet.
GIF håller undan
Madesjö gick sedan för en kvittering och hotade hela tiden med sin snabba spelare Shaida Dodkanlou (nr 10), men GIF fortsatte med i det närmaste perfekt försvarsspel. Det som höll på att ställa till det lite var när GIF:s spelare skulle göra insparkar. De fångades ofta upp av Madesjöspelare mitt på GIF:s planhalva.

Summering av första halvlek
Om man ska summera första halvlek så kan man säga att Madesjö förde spelet, men att GIF skapade de hetaste chanserna där grunden var en strålande defensiv. En annan fundering jag fick var varför man skjuter så sällan inom damfotboll. GIF:s mål gjordes ju på ett skott och målvakterna är ofta små och korta i förhållande till de stora målen.
GIF går på knock - 4 mål på 20 minuter
Andra halvlek hade bara pågått en minut när Moa påpassligt höll sig framme efter strul i Madesjös straffområde och gjorde 2-0 till GIF. Precis den start på halvleken som laget behövde.

GIF fortsatte gå på knock och utnyttjade effektivt Madesjös misstag i uppspelen. Fyra minuter senare kom så Moa fri och satte snyggt 3-0 till GIF.

Bara någon minut senare var det dags igen. Diana Engström, som gjorde ett superjobb, slog ett inlägg som Moa stötte in till 4-0.
För säkerhets skull gjorde Ofelia Medhammar 5-0 i den 66:e minuten efter att hon slitit sig loss, avancerat och skjutit ett distinkt skott i mål.

Mönsterås bevakar sin ledning
Därmed var matchen avgjord och Mönsterås behövde bara bevaka sin ledning de sista 20 minuterna. Madesjö rullade boll snabbt och satte press och GIF försvarade sig i princip bara – ett ganska väntat scenario i det läget, även om Madesjö fick styra lite för mycket. Med tio minuter kvar fick Madesjö en straff efter hands, vilket gav 1-5. I slutminuten lyckades man göra ytterligare ett tröstmål, men GIF:s seger var aldrig hotad.
En taktisk triumf
Hur ska man då summera matchen? Detta var förstås en drömstart för Mönsteråsdamernas division 3-äventyr. Det tog en halvlek att komma in i division 3-tempot och Madesjö förde ofta spelet. Men GIF genomförde en taktiskt perfekt match och där har förstås tränare Lagström gjort sitt jobb föredömligt. Ett gediget försvarsspel lade grunden och när de snabba omställningarna gav chanserna så var man oerhört effektiva. GIF får nog räkna med att de bästa lagen kommer att föra matcherna, men här visade man att det finns ett vapen även mot det. Om vi bortser från matchens första 6 minuter och den sista kvarten så gjorde GIF en alldeles utmärkt premiär. Jag skulle rent av vilja kalla den sensationell.

En lagtriumf
En kväll som denna får man ge hela laget en eloge. Alla spelade med stort hjärta och för varandra. För det här var verkligen en lagseger. Stabilt säkert mittbacksspel av Senada och Johanna H. Modernt ytterbacksspel. Starkt kämpa och slitjobb på centrala mittfältet med extra plus till Diana. Snabba ständigt hotande yttermittfältare och forward där det förstås var starkt av Moa att ta tillvara chanserna hon fick. Lägg därtill säkert vältimat målvaktsspel.
Det är väl inget som hindrar att vi tittar på tabellen efter första omgången. Klicka på tabellen för större format.

Glädjescener efter matchen.

Kamp om bollen i en schysst match.

Summering av omgång 1
Alvesta GIF – Växjö FF 3-2
Jag tippade 2-2, men Alvesta avgjorde med två minuter kvar.

Kalmar Södra IF – Hultsfed/Lojal 2-3
Kalmar ledde med 2-1, men H/L vände. Jag trodde på Kalmar här, men H/L är kanske bättre än jag har trott.

FC Oscarshamn – Lessebo GoIF 4-1
Här blev det seger för Oscarshamn, precis som jag trodde.

Landsbro (B) – Lindsdal (B) 4-2
Jag trodde på Lindsdal, men Landsbro lyckades vinna premiären. De här B-lagen är svårtippade.

Mönsterås GoIF – Madesjö IF (B) 5-2
Drömstart för GIF:s damer i div 3. Och även om jag inte på något sätt underskattar damernas kvalitéter, får man nog nästan kalla det här en liten premiärskräll.