7 maj 2012

De upphaussade lagen fick slagsida innan de ens hann lämna hamnen – Mönsteråsbloggen förklarar varför

Varför får de upphaussade lagen slagsida?
Vad beror det på att upphaussade lag så påfallande ofta inte lever upp till förväntningarna, medan nedskrivna lag eller outsiders ibland går bättre än väntat?

Seriespelet har ju bara kommit igång, men det är ändå intressant att notera att några av de lag som skrevs upp under försäsongen – exempelvis Långemåla, Kåremo, Rockneby, Ängö och Högsby– inte har levt upp till förväntningarna efter tre omgångar. Långemåla, som tippas som seriesegrare i div 5 östra, har på tre matcher bara en seger. Kåremo, som tippas som topplag i div 5 sydöstra, har en seger och två förluster, varav en förlust med 0-11 mot SSG. Rockneby, som också tippades tillhöra toppen i div 5 sydöstra, har bara en poäng på tre matcher. Ängö tippades av många etablera sig direkt i toppen av sydöstra fyran, men har efter tre matcher bara en seger och två förluster. Högsby trodde många på i år, men hittills har det blivit en seger och två förluster i elitfyran.
När höstsäsongen en dag går mot sitt slut kanske de ändå är med där uppe, men lagen har definitivt inte fått den start man kunde förmoda efter skriverierna. Fartygen hann inte ens lämna hamnen innan de sjönk…nåja…innan de fick allvarlig slagsida.

Förskjutningar i lasten
Hur får då fartyg slagsida. Jo, det vanligaste scenariot är att kraftig vind orsakar gungningar, vilket får den dåligt säkrade lasten att förskjutas, vilket i sin tur ökar trycket i sidled. Den kraftiga vinden motsvaras närmast av mediesnurr och framgångar under försäsongen, vilket sätter igång känslorna (gungningarna) hos spelarna (lasten). Balansen i truppen rubbas (lasten förskjuts), trycket ökar och läget blir allvarligt. Dåligt säkrad last motsvaras då närmast av spelare med stort ego men dålig självkänsla som beter sig på ett sätt som påverkar balansen i laget negativt.
Media skapar fotbollsmonster
Man skulle kunna göra det enkelt för sig och säga att de upphaussade lagen helt enkelt inte är så bra som de har framställts. Givetvis kan det ligga något i detta. Media skapar ofta fotbollsmonster som inte finns. Men det är inte hela sanningen. Mycket handlar om psykologi och gruppdynamik.

Marvelmutanter i en urgröpt kohage i svag uppförsbacke
När det går bra under en försäsong så kan det underligt nog bli mer turbulent än om det går dåligt. Plötsligt anser en del av lasten att den är viktigare och mer värdefull än de andra och så hinner det kanske uppstå förskjutningar redan innan första seriematchen.
Och plötsligt ska de här fantastiska lagen, ibland ihopvärvade, som vann allt på försäsongens fina konstgräs, ut på landet där det visst inte var en konstgräsplan som väntade bortom skogsdungen. Där låg istället en frostskadad, tovig, klöverbeklädd, sörjig, urgröpt kohage i svag uppförsbacke. På andra sidan står ett exceptionellt supertaggat litet landsortsgäng, edsvurna kamrater sedan skolåren, med muskelmassa som marvelmutanter, och eftersom de plötsligt bara dricker tio pilsner i veckan istället för försäsongens 30, så är de också tre gånger bättre. Vid sidan om planen befinner sig 95% av byns befolkning – hur trevliga som helst så länge du vill köpa korv och kaffe i den lilla kiosken, men som så fort domaren blåst igång matchen förvandlas till en fanatisk skara hemmatalibaner som vet exakt hur man ska skrika för att få bortalaget att göra just de där dumheterna som leder till att den redan vettskrämde domaren inte vågar annat än att dra i kortleken.

En del lag klarar helt enkelt inte av scenbytet.

Outsiderpositionen
Däremot har nederlagstippade lag som Mönsterås, Hultsfred och Braås överträffat alla förväntningar så här långt i sina serier. Det kan liksom inte gå sämre än vad lokaltidningarnas fotbollsprofeter har förutsagt. Så vad har man då att förlora? Outsiderpositionen skapar en avslappnad men stark gruppkänsla och en stark vilja att visa att man är bättre än alla sagt. En mobilisering. Och när hjärtat är på rätta stället, spelar det ingen roll om motståndet består av marvelmutanter i en kohage.

Inga kommentarer: