1 september 2012

Första förlusten kom mot pånyttfödda Målilla
 
Mönsterås hade inför den här matchen en svit på 16 matcher utan förlust. Pånyttfödda bottenlaget Målilla såg till att Mönsterås numera har en etta i förlustkolumnen. Men toppkonkurrenten Stjärnan förlorade också, så nu får toppduon se upp för jagande Holsby och Långemåla.
Målilla rivstartar och tar ledningen
Målilla började matchen ungefär som Mönsterås brukar - aggressivt och med högt tempo. Mönsterås såg virriga ut och hängde inte alls med när pigga Målillaben styrde och ställde lite som de ville. Särskilt den tekniske Warsame Mohamed Dirie.  I den 12:e minuten fick Målilla utdelning. En snabb rusch på kanten och så ett inlägg som Joacim Pettersson snyggt nickade in alldeles för enkelt.

Målilla stinna av självförtroende
GIF fortsatte att spela utan pondus och utan tempo. Istället var det Målilla som stinna av självförtroende fortsatte skapa farliga chanser. Mönsterås gjorde några byten och efter en halvtimme hade man spelat upp sig något, utan att spelet för den skull stämde. Istället avslutades halvleken med att Målilla skapade två hörnor som dock blev resultatlösa.

När domaren blåste i pipan för halvtidsvila var det en lättnad. Det var länge sedan jag såg GIF göra en så underlig halvlek. Säsongens sämsta.
Mönsterås lyfter sig
Mönsterås började andra halvlek betydligt bättre med högre tempo och rörlighet. Det tog bara tre minuter innan Joel Fransson fick på ett skott i ett fritt läge, men Målillas målvakt räddade. Mönsterås fortsatte att skapa chanser och det kändes som att man skulle kunna vända på matchen.

Målilla utökar
Jag skyndade iväg för att köpa en korv, och när jag betalade gjorde Målilla 2-0 i den 59:e minuten via Joacim Pettersson som därmed gjorde sitt andra mål för dagen.
GIF reducerar
Hemmalaget jobbade på och kom i flera lägen som var riktigt bra. I den 67:e minuten fick man äntligen utdelning då Damir Hasicic snyggt framspelad placerade bollen bakom Målillas målvakt.

Frisparken
Många trodde nog att Mönsterås skulle göra ännu en klassisk vändning. Det har ju blivit några denna säsong. Men så fick Målilla en frispark där Mönsterås gick bort sig totalt. Nästan alla Mönsteråsspelare hade ställt sig inne i straffområdet, så när Målilla istället spelade till en fri spelare på kanten så kunde han helt ostört avancera in mot straffområdet och passa inåt till mötande Marcus Håkansson Kilvéus som utan större problem kunde utöka ledningen. Så där får man inte gå bort sig.
Några minuter senare blev Idris i Mönsterås utvisad. Bakgrunden var att domaren hade blåst av för en tveksam offside. Idris sparkade då till bollen efter signalen och sa sedan "Skojar du eller". Jag trodde han fick gula kortet för att han sparkade till bollen efter signalen, vilket man inte får göra och som jag har sett ge gult kort ibland. Idris menar att han fick utvisningen för det han sa, och i så fall framstår det som en väldigt tuff utvisning. Det var ju minst sagt oskyldigt. Oavsett missar han matchen mot Långemåla.

Ny reducering tände hoppet
Med fyra minuter kvar av ordinarie matchtid tändes hoppet för hemmalaget när Joel Fransson lyckades ta sig fram och reducera till 2-3.
Och det var nära att Mönsterås hade knipit en poäng i sista stund. Bara ett par minuter senare tog Joel med sig bollen i straffområdet och fick på ett skott som dock Målillas målvakt räddade. Domaren hade lagt till hela fem minuter och Mönsterås var ytterst nära vid ytterligare något tillfälle, men Målilla kunde hålla undan och åsamkade därmed Mönsterås den första förlusten för i år.

Dramatiken tätnar
Förlusten innebär att Mönsterås missade ett gyllene tillfälle att rycka i toppen. Stjärnan, som inför denna match låg på samma poäng, förlorade nämligen mot Långemåla. Istället kunde jagande Holsby ta in tre poäng genom seger över Ariel och man ligger nu sex poäng efter toppduon. Även Långemåla börjar få toppkänning. Man ligger nio poäng efter topplagen men har en match mindre spelad. Slutstriden i östra femman kan nog bli mer dramatisk än vad många trodde före höstsäsongen.
För Målilla innebar segern att man lämnar sistaplatsen och numera bara har två poäng upp till kvalplats. Det tidigare helt hopplösa bottenlaget har nu tagit 10 poäng på fem matcher.

Ingen analys
Jag vet inte vad som gick snett idag. Att analysera vinster är inte så svårt, men jag kan för lite om fotboll för att analysera förluster. Men det finns inget att skylla på. Målilla får göra sina mål alldeles för enkelt, och så måste Mönsterås sätta fler bollar bakom nät på alla de chanser som man skapar. Men det där har ju mycket med flyt och självförtroende att göra och inget man kan kommendera fram. Kanske handlar det också om hela höstsituationen där GIF plötsligt skulle hantera en serieledning, samtidigt som de andra lagen är bättre förberedda på GIF:s spel.
Idag får man bara lida tillsammans och ta nya tag. Nu handlar det om att kämpa in i det sista. Ännu finns förstås goda chanser att ta hem serien. Det är ju ändå så att GIF har allt i egna händer. Vinner man kommer man etta eller tvåa.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu måste dom rutinerade spelarna visa vägen! Spelare med Mönsterås GIF som moderklubb jagas av superettan klubb. Längesen GIF fostrade spelare till den nivån, kul.