11 december 2012

En parentes från minnets arkiv - biblioteksvåndor

Jag har vid ett par tidigare tillfällen berört min tid som bibliotekarie i Mönsterås i mycket positiva ordalag. Jag stortrivdes, det förekom inga konflikter och folk var schyssta. Men för att nu inte skönmåla, så kan jag ju dela ett par mindre roliga incidenter.

För det kunde ju förstås förekomma en och annan irritation. Har man kontakt med några hundra låntagare och ett tjog lärare som är vana att bestämma (och som inte var särskilt benägna att ta direktiv från en vikarierande barnbibliotekarie) så blir det självklart så. Men det var ytterst sällan.

Vid något enstaka tillfälle kunde det hända att en låntagare blev irriterad för att biblioteket hade skickat ut påminnelsebrev på en bok som låntagaren sade sig redan ha lämnat tillbaka. I regel hade låntagaren rätt, så irritationen var i högsta grad befogad. Men det kändes obehagligt att tillsammans med låntagaren hitta den "ej återlämnade" boken i hyllan. Jag hade inte med påminnelsen att göra, men fick förstås som representant för biblioteket ta på mig den förargliga fadäsen i alla fall.

Vidare hade jag när jag vikarierade som barnbibliotekarie med ett antal lärare att göra i samband med läsprojekt och bokprat. Det var fantastiskt roligt och lyckosamt. Men jag minns en lärare som lite kort i tonen deklarerade att hennes klass inte skulle vara med i det läsprojekt som kulturnämnden hade ålagt biblioteket att genomföra med skolorna. Då minns jag att jag formulerade mig lite beskt och dessutom råkade skicka mitt mejl till fel lärare. Shit happens!

Och så var det en lärare som inte ville att jag skulle ge boktips om Sune- och Bertböckerna eftersom de inte ansågs fina nog. Jag hade dock noterat att pojkar som annars inte ville låna böcker slukade just dessa, så självklart fortsatte jag att till lärarens förtret lyfta fram även dessa. Mitt uppdrag var att gynna läsintresset, inte anpassa mig efter lärarnas litterära smak. Ja, det var en liten parentes från minnets arkiv som får förgylla tisdagen.

1 kommentar:

D S Ernst sa...

Hej!
Något skamsen kan jag meddela, och detta endast för att visa att jag har viss mänsklig anknytning, att jag i min "ägo" har en bok som jag glömde lämna tillbaka vid 1950-talets mitt!
"Samrealskolan i Mönsterås" står det stämplat i blått på en av de främsta sidorna, och "Förbränningsmotorer" är dess titel, och författare var Nils Gustafsson.
Den lärde adjunkten Åke Domeij plägade berätta mer eller mindre roande historier för oss elever i realskolan, och så småningom lärde man sig att leda in honom på "historielinjen" när man kände sig svag i vissa ämnen och situationer,dymedelst undvikande frågor under lektionerna. Jo då, det lyckades ibland. I någon historia rörde det sig om en varelse som av en bekant blev påmind om att han glömt lämna tillbaka en bok till honom. (det föraktliga ordet "hen" undvikes givetvis;någon form av könsstympning vill icke has. Hen är fortfarande ett verktyg att nyttjas vid skärpning av en lies egg.)
Den för påminnelse utsatte försvarade sig med: "För det första har jag aldrig lånat den, och för det andra har jag redan lämnat tillbaka den!"

Ja, då var det väl temporärt sluttjafsat.
Hälsningar! D S Ernst.