9 januari 2013

Kuggås 1896 - "...en liten fabriksförstad till köpingen"

1892 stod Mönsterås Tändsticksfabrik färdig ute på Kuggås (i samma lokal där Hjulet idag är). Fyra år senare beskrivs fabriken och Kuggås i en artikel i tidningen Kalmar. Någon kritisk journalistik kan man emellertid inte tala om, utan här har vi en skribent som har lätt för att hitta lovorden. Kanske antyder rubriken "Bref till "Kalmar"" att det handlade om vad vi idag skulle kalla en insändare. Fabriken är framgångsrik, säker, vacker och en prydnad för orten, om man ska tro den som höll i pennan. Därtill har flera av Mönsterås fattiga och obemedlade nu fått arbete (inte ett ord om långa arbetsdagar och barnarbete). Dessutom har arbetarna visat sig vara skötsamma på fritiden. Artikeln avslutas med följande ord:  

Den plats å den s.k. Kuggåsen, hvarest fabriken är belägen, utgjorde för blott några få år sedan en ful grusbacke, i hvars grannskap skönjdes allenast en eller annan mindre fiskarestuga. Men redan nu ha flera ganska ansenliga boningshus blifvit uppförda i fabrikens närhet, så att platsen synes vara på god väg att utveckla sig till riktigt en liten fabriksförstad till köpingen.

Nedan visas artikeln från 25 april 1896 i två delar. Den ena blev större än den andra, men klicka på dem eller öppna i bildprogram.





Tändsticksfabriken omkring 1900.

Inga kommentarer: