1 april 2013

Arkeologiskt vikingafynd på Muddern - Vikingaby byggs


Grävskopan har redan påbörjat jobbet på Muddern trots att snön ligger kvar. Inom ett år ska här stå en vikingaby.
Vikingafynd
Förra sommaren besökte jag Muddern bakom Netto i Mönsterås och hittade då några ovanliga träfragment. Eftersom de inte såg ut att komma från modern tid kontaktade jag Länsmuseet som skickade ut två arkeologer för en undersökning. När utgrävningen var färdig visade det sig att det låg en båt från tidig vikingatid i marken. Vid Muddern låg en gång Elgerumsviken och leran har bevarat båten så att den är en av de bäst bevarade i hela norden. Ett unikt fynd med andra ord. Länsmuseet har tidigare inte velat gå ut med fyndet av rädsla för att lycksökare skall gräva upp hela muddern på jakt efter de skatter som båten kan ha haft i sin last.

Vikingaby
Mönsterås Kommun har nu bestämt sig för att göra en storsatsning med fyndet som utgångspunkt. Hela det gamla mudderområdet byggs nu om till en enorm turistattraktion – en hel vikingaby med diverse attraktioner skall byggas och beräknas vara färdig senast våren 2014. Vägen mellan Kuggås och Nynäs kommer att stängas av för att ge plats för en ny hamn där vikingabåtar skall föra turister ut på spännande turer i Mönsteråsviken. Den som så önskar kommer även att få prova på vikingatida sjöslag. Och på Muddern ska en hel vikingaby byggas där besökarna ska få leva vikingaliv - det kan handla om att laga vikingamat, rista runor eller fira midsommar på vikingasätt med äkta blot. De som betalar en extra slant kan även få sova över i vikingahusen.
- Vi samarbetar med Länsmuseet och hoppas att det skall kunna locka ett par hundratusen besökare varje säsong. Dessutom blir det en fantastisk resurs för alla skolor. Vi involverar även bygdens bönder som bidrar med grisar och får till midsommarblotet. Vi räknar med att öppna portarna innan nästa val, säger kommunalrådet Roland Åkesson som själv räknar med att få inviga attraktionen utklädd till vikingahövding.

Enligt en säker källa är detta förklaringen till varför kommunen nyligen beslutade sig för att avbryta samarbetet med Ton Theunis om en häxpark.
Så här såg träfyndet ut när jag hittade det.

Det visade sig vara en vikingabåt. Så här såg den ut när Länsmuseets folk hade grävt fram den och lagat den.

Den här kartan visar Muddern när den var en vik - Elgerumsviken. Det röda krysset markerar ungefär var jag hittade vikingaskeppet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Haha den var bra Jonny
John

Eje sa...

Vad spännande med en vikingaby på Mudden och det kunde bli en mer troligare alternativ till Häxparken med en mer naturlig koppling till vad som en gång har varit här. Läget kunde förstås vara i stället vid Kronobäcks våtmark där det också finns vikingafynd. Problemet är bara att det är 1 april idag. Tanken är mycket god.

Bosse Bloggare sa...

Grattis Mönsterås. Va härligt! En vikingaby istället för Häxpark. Vi gratulerar vår vänort till ett fantastiskt initiativ. Grattis också till innehavet av ett klokt och kreativt kommunalråd. Roland Åkesson uppvisar stora likheter med vårt eget, här i Gröna Köpingen: Åke Rolandsson. Det är också roligt att du Jonny fått anledning att ge Roland en eloge. Det brukar vara lite magert med den varan. Vi kan i förbigående meddela att det finns stora saker på gång även här i GK. Vi ligger lite lågt med information så länge, så vi inte riskerar att det kommer någon besviken holländare och snor idén.

Jonny sa...

Kommunalrådet ska ha en eloge för att han gick vidare med idén. Men det var ju jag som hittade skeppet, så jag räknar med att bli anställd som projektets historiska och pedagogiska försteintendent.

Anonym sa...

Grattis Jonny. Jobbet är ditt. Var inte blyg vid löneförhandlingarna. Blir det gurgel så skicklar vi Åke, som får ta Roland i hampan. Hjälper inte det så kopplar vi in GK:s personalchef Marianne Ortebäck på fallet och då blir det som man brukar säga, andra bakverk.

Anonym sa...

Lysande!