9 juni 2013

Mönsterås föll tungt i seriefinalen

Tyvärr var jag ineffektiv med kameran och det enda jag kan visa är dessa mörka mullrande åskmoln.
Mönsterås föll tungt i kvällens seriefinal hemma mot Hjorted/Totebo med 2-3. Efter en jämn första halvlek som slutade 2-2, tog hemmalaget över spelet i andra, men utan att få in bollen. Istället kunde ett effektivare H/T sticka upp och avgöra.

Tre snabba mål
Matchen började med piggt spel åt båda håll och det dröjde bara 5 minuter innan Ella Vernersson tog en djupledslöpning för H/T och blev frispelad. I det läget gjorde hon inget misstag utan placerade säkert in 1-0 till bortalaget. Fyra minuter senare replikerade Mönsterås. Efter bra förarbete av sina lagkamrater fick Johanna Lewandowski bollen i straffområdet där hon drog en back och placerade bollen förbi Jennifer Nilsson i H/T-målet. (SmFF anger Magdalena Svensson som målskytt, men så fel kunde jag väl inte se). Sedan dröjde det bara tre minuter innan H/T återigen blixtrade till och tog ledningen med 2-1 genom seriens skyttedrottning Felicia Arvidsson. (just då twittrade jag föregående mål, så jag såg inte detaljerna).
Kvitteringen
Efter den dramatiska inledningen lugnade matchen ner sig något, men båda lagen försökte spela positiv fotboll och spelet böljade fram och tillbaka. Halvlekens sista tio minuter så tog Mönsterås över allt mer av spelet, men det brast i det avgörande momentet. Hemmalaget skapade också några hörnor, med de flesta slogs bakom kortlinjen. Men kvitteringen skulle komma. Med två minuter kvar av halvleken gjorde Magdalena Svensson 2-2 efter bra förarbete av Johanna Lewandowski som vann närkamperna på offensiv planhalva. (SmFF anger Johanna Lewandowski som målskytt.) Mönsterås var nu på gång och minuten efter kom Moa Persson i ett friläge, men hon jagades ut från mittpositionen och fick till slut skjuta från dålig vinkel.

20 minuters blädande fotboll
I andra halvlek tog Mönsterås genast kommandot och parkerade på H/T:s planhalva under 20 minuter då man visade upp mycket fin fotboll. Kanske var det några av de bästa minuterna jag har sett med detta lag. Hemmalaget vann närkamperna och rullade sig igenom motståndarnas försvar i det ena anfallet efter det andra. Men precis som i första halvlek var det för ineffektivt när chanserna kom och vid ett par tillfällen räddade Jennifer Nilsson sitt lag. Här borde matchen ha fått sitt avgörande.

Avgörandet
Men så gick det som det brukar gå när ett lag inte får utdelning på sitt övertag. I den 65:e minuten stack H/T upp i sitt första riktiga anfall denna halvlek - en snabb rusch på högerkanten och så bollen in i straffområdet där Ella Vernersson fick på ett ganska löst skott som ändå letade sig in. H/T fick energi av målet och skapade nu en del bra chanser under tio minuter. Men sista kvarten var det Mönsterås som tryckte på för en kvittering. Trots flera bra lägen lyckades H/T hålla undan och ta 3 viktiga poäng tack vare bättre effektivitet och stabilt försvarsspel. Bäst i Mönsterås var den snabba Johanna Lewandowski som visade hur viktigt det är att vinna närkamperna.
Detta var H/T:s sjunde raka seger och avståndet ner till tvåan är nu 8 poäng. Laget såg stabilt ut, så det är inte mycket att säga om. Mönsterås halkar ner till tredje plats, men har en match mindre spelad. Laget får nu inrikta sig på att försöka ta den positiva kvalplatsen och hålla de jagande mittenlagen bakom sig. Viktigt att inte gå ner sig nu efter två snöpliga förluster där laget har ägt det mesta av spelet, men ändå förlorat. Laget har ju ingen press på sig i år, men visst vore det kul med ett kval i höst.