14 juni 2013

Sanslöst sorgespel när IFK Oskarshamn avgjorde seriefinalen på stopptid

Ohygglig påfrestning
Jag trodde aldrig att jag skulle behöva uppleva samma ohyggliga psykiska påfrestning som när Blomstermåla avgjorde förra seriefinalen i maj. Jag hade rätt. Det här var värre. Mycket värre. Att skrika rätt ut av glädje när GIF kvitterar i den 91:a minuten och sedan 1 minut senare behöva se IFK Oskarshamn göra 3-2 på ett lamt rullskott var mer än en normalt funtad människa kan klara av. Jag har aldrig, och jag menar det, aldrig varit med om en så hemsk förlust. Så snöpligt efter en heroisk insats från GIF:s grabbar som jag hädanefter aldrig kommer att kalla grabbar. Efter detta består GIF enbart av härdade karaktärsspelare.

Allt gick fel
En straff som målvakten räddade, men som motståndarna fick slå om. En tidig utvisning. En mirakulös kvittering på stopptid, men 30 sekunder senare ett baklängesmål och förlust. Nej, det här var inte Mönsterås afton. Allt som kunde tänkas gå fel i seriefinalen mot Oskarshamn gick fel.

Straffen slogs om
Hemmalaget Mönsterås började energiskt, var något hetare i närkamperna och vann boll på Oskarshamns planhalva. Men efter tio minuter fick bortalaget en solklar straff efter att en hemmaspelare dragit Erik Johansson i tröjan. Straffen slogs av Oskarshamns skyttekung Amar Zubcevic. Mönsterås målvakt Mathias Stenfelt kastade sig åt rätt håll och tog bollen, men linjedomaren viftade för att straffen skulle slås om. Oklart varför. Kan man verkligen säga att en målvakt går för tidigt om han rör sig på linjen? Och andra gången gjorde straffskytten inget misstag. 1-0 till Oskarshamn.

Kvittering
En kvart senare gick hemmalagets Idris Eliassi in i en duell med målvakten. För hårt, enligt domaren, vilket renderade Eliassi hans andra gula kort och så var seriefinalen färdigspelat för hans del. Mönsterås hamnade nu i det prekära läget att försöka hämta upp ett underläge med 10 man. Och det var faktiskt Mönsterås som anföll bäst och skapade de hetaste chanserna. I den 36:e minuten gav offensiven resultat. Martin Lindkvist satte full fart på en djupledsboll och fri med målvakten gjorde han inget misstag utan satte kvitteringen för Mönsterås.

Dramatik
I andra halvlek nyttjade Oskarshamn sitt numerära överläge bättre och rullade boll så att Mönsterås fick jaga sig trötta. Matchen blev också allt mer irriterad med mycket gnäll och fula efterslängar. Totalt blev det 8 gula kort, och det borde ha blivit fler. Domarna missade flera fula saker, vilket gjorde matchen än mer irriterad. Oskarshamn skapade hur som helst några riktigt farliga chanser, och närmast kom man efter en hörna där en hemmaspelare räddade på mållinjen efter stor kalabalik. Men Mönsterås försvarade sig heroiskt och såg ut att kunna rädda en poäng. Men med två minuter kvar av matchen blev det åter igen kaotiskt i straffområdet. Bollen hamnade till slut hos Robin Lund som drog på ett skott rakt upp i nättaket. Där trodde nog alla att matchen var avgjord. Men Mönsterås satsade desperat framåt och när klockan visade på 91 minuter prickade Martin Lindqvist resolut in 2-2.

Avgörandet
Spelet gick igång och inget särskilt såg ut att hända när Oskarshamns Robin Lund fick bollen och avancerade framåt i maklig takt. Plötsligt slog han på ett ganska löst skott som på något förunderligt sätt ställde hemmamålvakten och gick in bredvid högra stolpen. Vet inte hur han kunde få gå fram så ostört. Vet inte hur det lösa skottet kunde gå in. Ingen skugga faller över någon. Det var regnigt och mörkt och alla trodde att domaren skulle blåsa av. Oskarshamn avgjorde alltså seriefinalen 30 sekunder efter Mönsters kvittering i matchens sista skälvande sekunder. Den glada och uppsluppna stämningen på läktarna omvandlades i ett ögonblick till total tystnad, och det enda som hördes var jublet från Oskarshamnsspelarna som ekade ut i junikvällen, endast ackompanjerat av strilregnet som hittade min nacke och rann nerför ryggen.

För Mönsterås var det en tung förlust. Precis som i den tidigare seriefinalen mot Blomstermåla förlorade man på stopptid, och kanske var det än tyngre idag.

- Jag har spelat fotboll i 20 år och just varit med om min värsta förlust, skrev Mönsterås Johan Nyström på Twitter efter matchen.

Ja, det var nog flera som kunde skriva under på det.

Mönsterås ligger ändå kvar på tredje plats 6 poäng före Trekanten. Oskarshamn går i och med segern upp i serieledning 1 poäng före Blomstermåla och 3 poäng före Mönsterås.

Straffen och utvisningen var förstås onödiga, men sånt som lätt händer i ett nervigt derby. I övrigt klarade sig Mönsterås fantastiskt bra mot topptippade Oskarshamn. Mönsterås har nu spelat jämnt mot båda topplagen och är trots förlusten med där uppe. Mycket bra kämpat. Och eftersom Trekanten förlorade håller man avståndet på 6 poäng ner till detta lag.