29 augusti 2013

Efterlängtad seger för Mönsterås efter kämpainsats

Efter stor dramatik vann Mönsterås med 1-0 över Hultsfred, vilket betydde en efterlängtad seger.
Mönsterås hade inte vunnit sedan 29 maj och Hultsfred inte sedan 31 maj. Det var således två formsvaga lag i desperat åstundan av 3 poäng som möttes. För Hultsfred handlade det om chansen att hänga kvar, för GIF om att undvika ett stort ras, få lite självförtroende och i praktiken säkra kontraktet. Inför matchen kände jag att det skulle få kosta vad det kosta ville, men seger skulle det bara bli.
Ett par hyfsade chanser
Matchen började lite trevande. Det var som om lagen ville säkra först och inte riskera något tidigt baklängesmål. Mönsterås hade lite mer konstruktivt spel, medan Hultsfred mest satsade på långbollar. Hemmalaget skapade i alla fall ett par hyfsade chanser. Johan Lagström slog en välplacerad frispark som Hultsfreds målvakt nödgades tippa till hörna. Även Martin Lindqvist fick plötsligt en boll framför sig i straffområdet men skottet gick över.

Dramatiska slutminuter av halvleken
GIF såg lite bättre ut och lyckades avstyra Hultsfreds anfallsförsök bra. Men med 12 minuter kvar av halvleken fick Hultsfred en hörna där det uppstod stor kalabalik. Till slut avlägsnades bollen från straffområdet. Tre minuter senare var GIF i anfall och bollen hamnade till slut i straffområdet där Martin Lindqvist hann före målvakten och satte 1-0. Mönsterås hade sedan ytterligare ett fantastiskt läge att utöka före paus, men Idris var lite i obalans och missade bollen på Lindqvists fina passning.
Hultsfred jagar kvittering
Mönsterås började andra halvlek piggt och aggressivt. Men sakta men säkert började Hultsfred pressa på för kvittering. Som farligast blev det på en frispark där Stenfelt tvingades till en fin räddning. Mönsterås stack upp i några potentiellt farliga omställningar, men den där sista passningen gick inte fram.

Domaren blåste i princip för allt och såg ut att ha en utopi om en värld utan närkamper. Och till slut fick hemmalagets mittback Johan Nyström sitt andra gula kort och blev således utvisad med 20 minuter kvar. Kändes som att man lika väl kunde ha dragit lott om kortet.
Hultsfred pressade nu än mer för kvittering, men GIF offrade sig grandiost. Givetvis kunde bollen med lite otur ha gått in ändå - ibland studsade bollen tillsynes slumpartat fram och tillbaka i straffområdet - men utan offerviljan hade det inte lyckats att hålla undan. Kanske borde hemmalaget ha gjort ytterligare något mål på alla omställningarna i andra halvlek, bland annat missades ett friläge, men huvudsaken var att det blev seger. Inget skönspel, men just den arbetsinsats och offervilja som krävdes.

Den här matchen handlade som sagt inte om skönspel, utan om att ta den där efterlängtade segern. Fantastiskt skönt att laget lyckades. Viktigt inte minst mentalt. Kanske släppte en spärr nu när kontraktet i praktiken är klart. Och det fick som sagt kosta, vilket det också gjorde. Det blev en utvisning och några gula kort. Vet just nu inte hur det påverkar nästa match i detalj, men om jag tänker rätt blir det i alla fall ett helt nytt mittbackspar mot Fågelfors. Men just nu bekymrar jag mig inte för det. En kämpaseger, tre poäng och en extrados nässpray ger god nattsömn.