14 september 2013

Ännu en seger för GIF - 3-1 mot Smedby

Mönsterås har hittat tillbaka till segrarna. Idag tog laget sin tredje seger på fyra matcher borta på Tingbyskans mot ett talangfullt Smedby som gör allt för att hålla sig kvar i fyran.

GIF tar kommandot
Mönsterås tog genast tag i matchen och kom fram med pondus i flera anfall. Bortalaget spelade ånyo med den så lyckosamma konstellationen från Blomstermålamatchen med Martin Lindqvist på högerkanten. Och just nu ger det onekligen ett mer varierat spel och en hel del chanser. I matchens inledning fick Mönsterås in bollen farligt i Smedbys straffområde några gånger. Nämnas bör även att Manfred vågade gå framåt som ytterback och det är förstås så man ska spela modern fotboll. Låt vara att det kan ha sina risker mot snabba kontringslag som Smedby. GIF hade också en bra frisparksvariant, men skottet gick utanför. Med lite mer flyt och skärpa kunde det ha blivit mål redan första kvarten.

Smedby backade hem och satsade på snabba kontringar och de fasta situationer man kunde få. Nämnas kan en hörna efter drygt tio minuter där GIF först fick bort bollen, men där Smedby lyckades få till ett nytt inlägg där bollen för ett ögonblick låg fri i straffområdet, men utan att chansen togs till vara.

Men det var Mönsterås som skapade det mesta. Fast det var alltid någon som dök upp i sista stund och täckte. I den 19 minuten räddade en Smedbyspelare på mållinjen.

Bortdömt mål
Smedby stack upp ibland och det var långt ifrån ofarligt. I den 24:e minuten kom hemmalaget i en snabb omställning två mot en, men det blev en passning för mycket och målet underkändes pga offside. Där får GIF vara glada att förste spelaren inte gick på eget avslut.

Idris slår frispark i mål
Mönsterås borde nog ha satt någon av sina chanser den första halvtimmen. Men målet skulle komma. I den 33:e minuten fick GIF en frispark i bra läge en bit utanför straffområdet. Idrisläge. Och Idris satte bollen snyggt placerat i mål. 1-0. Jag har sett honom sätta så många just i det läget.

Efter målet gick GIF ner sig och släppte fram Smedby alldeles för enkelt. Men Stenfelt i målet var alert och gjorde ett par avgörande utrusningar.

Smedby kvitterar
Smedby började andra halvlek piggt och GIF gjorde inte riktigt det nödvändiga jobbet just då. Efter tio minuter fick den duktige Mahmoud Fadi Alzobidat för mycket utrymme och kunde skjuta in kvitteringen för Smedby.

Hörnmål
Som väl var så svarade Mönsterås direkt. Redan i anfallet efter fick Mönsterås en hörna som på något konstigt sätt letade sig in i målet. Skulle tro att Johan Lagström får målet. Han slog flera bra hörnor idag. Några i Smedby ville få det till att bollen inte var helt inne, men linjedomaren var säker på sin sak. Och jag såg också att bollen var klart över linjen.

Ako avslutar målskyttet
Därefter tycker jag att GIF tog tag i spelet igen och skapade bra chanser, samtidigt som man fick lite bättre kontroll på Smedbys snabba anfallare. Visst kom Smedby fram lite för lätt ibland, men Stenfelt han alltid före. Mönsterås skapade en hel del och vid ett tillfälle räddades Smedby ännu en gång av en spelare som täckte på mållinjen. Men till slut i matchens sista minut kunde Ako Eliassi fastställa slutresultatet till 3-1 efter ett snabbt fint anfall.

En pedagogisk match
Vad ska man då säga om en sån här match. Det är inte helt lätt att spela mot de där lagen som backar hem och som satsar allt på sina hypersnabba anfallare i kontringar. De får lätt matchbilden dit de vill. Och får man då inte hål på dem och tiden rinner iväg så kan man mycket väl förlora till slut. De perioder av matchen där GIF inte tog jobbet maximalt så blev det genast farligt. En pedagogisk match kan man väl säga. Men sett över hela matchen var GIF det bättre laget och vann helt rättvist. GIF var mer helgjutet som lag. Med lite mer flyt och skärpa kunde det ha blivit ett par tre mål till.