16 mars 2014

Allt kan bli bättre, GIF

Förluster är som otvättade fönster i vårsolen. Bristerna och det man inte putsat på tillräckligt mycket framträder tydligt, men tar man det på rätt sätt och vidtar åtgärder så är det i långa loppet till gagn för laget. Och efter dagens förlust för Mönsteråsdamerna med 1-6 mot Hultsfred (div 2) så framkom tydligt att det finns en del att jobba på inför seriepremiären.

Mönsterås började försäsongen med två segrar mot Västervik och Borgholm, men sedan man började möta bättre lag så har det blivit tydliga förluster mot både Växjö DFF(B)och Hultsfred. Och det handlar inte om något annat än klassiska fotbollsparametrar – passningsspel, bollmottagning och tyngd i närkamper. Sitter inte passningsspelet så kan man möjligtvis kompensera det med väl avvägda långbollar, men de nådde sällan fram. Lägg därtill tre misslyckade hörnor av tre möjliga, samt utsparkar som gång på gång gick direkt på motståndare som högg skoningslöst och skapade farligheter.
Allt det jag nu har nämnt måste nötas in genom att träna, träna och träna. Det finns inga genvägar. Därför finns det gudbevars hopp. Men timingen måste förbättras ordentligt om GIF inte ska behöva bli ett lag som pendlar mellan division 2 och division 3. I division två räcker det med minsta slarv i uppspelen så hugger motståndarna skoningslöst. Det lärde vi oss för två år sedan då GIF var på denna nivån. Hoppas dagens förlust blir rejäl klassisk tändvätska.

Hultsfred var betydligt tyngre och snabbare i sitt spel. Genom att de hade en tydlig mittfältsmotor som fördelade ut bollar på kanterna så kunde man få in många bollar i straffområdet. GIF hängde helt enkelt inte med där. GIF:s uppspel var betydligt mer slumpartade.
Hultsfred kontrade in 1-0 efter några minuter. En kort stund senare kom 2-0. Bortalaget fortsatte föra spelet och GIF hade egentligen bara en hyfsad period på fem minuter efter en halvtimme då man kom fram ett par gånger. Men Hultsfred dominerade och hade utöver målen ett par bollar i ribba och stolpe. Mönsterås hade ett par hörnor som båda slarvades bort.

Andra halvleks första del var en enda stor kanonad av utsparkar som gick direkt på motståndarna, vilket de till slut kunde utnyttja och göra 3-0. Sedan kom 4-0 på en snabb omställning och 5-0 på en hörna.
GIF lyckades sedan reducera när Linda frispelades. I det läget missar hon sällan, utan kunde med en klinisk avslutning göra 1-5. Bra för självförtroendet att få göra mål förstås. Hemmalaget hade sedan ytterligare en chans att reducera, men innan domaren blåste av matchen hann Hultsfred göra 6-1 genom en fin soloprestation där spelaren tog sig förbi många i egen kraft.

Nu har GIF någon månad på sig att få balans och timing. Det här laget har så många talanger att det borde lyckas. Jag tror i alla fall att laget har goda chanser att hålla sig kvar den här gången.