12 maj 2014

Senaste nytt om memoarerna - jag skriver inte för att få fler vänner

Titeln på min bok blir "Mönsteråsbarn - Mitt liv på Åsen och andra ställen".

Idag skrev jag under kontraktet med mitt bokförlag. Boken beräknas bli på 368 sidor och kosta 140 kr. Eftersom jag redan fått nästan 100 förhandsbeställningar (över all förväntan på en vecka) så blir upplagan på 200 exemplar. Så nu är utgivningsprocessen igång. Det tar några veckor. Jag har alltså 100 ex kvar som går att förhandsbeställa. Det kan man göra på joni7229@gmail.com eller på 072-3054077
Jag har inte skrivit mina memoarer för att få fler vänner. Jag har redan fått höra vilken idiot jag är och hur dum i huvudet jag är. Jag var så glad förut idag när jag postade kontraktet. Men någon ville inte att jag skulle få vara glad ens för en dag. Jag kände mig stolt för boken, som definitivt är det mest välskrivna jag skrivit. Nu är glädjen borta. Och den som tog bort min glädje gjorde det utstuderat med enda syftet att såra.

Vissa delar av boken är kanske ren idyll, men andra delar är absolut inte det. Det här är ingen nostalgiresa eller hyllning till vare sig det ena eller det andra. Den handlar om mitt liv i Mönsterås, Gamleby och Växjö. Det finns ingen anledning till varför just jag ännu en gång ska tiga och tassa runt på tå rädd för att trampa någon på tårna.

Jag har varit öppen om det som har påverkat mitt liv. Det kommer alltid att finnas människor som tycker att jag inte skulle ha skrivit om det eller det eller det eller det. Ja, till slut blir det inte mycket kvar om jag ska lyssna på alla röster som försöker styra mitt skrivande. Om någon känner sig utlämnad så är jag väl helt enkelt inte bättre människa än så. Igen. När andra får definiera mig. Andra får alltid göra mig illa, men jag får aldrig tala om det. Men låt mig då få vara så jävla usel.
Så jag har valt att skärma av mig och ge ut det jag står för. Jag skriver om min barndom, mina föräldrars skilsmässa och missbruket som följde, hur jag har upplevt mina skolor och arbetsplatser. Alla kommer inte att bli nöjda och när jag skriver att jag har förlåtit alla så kommer inte alla att tro mig.

Men det finns en skillnad i hur vi människor bemöts. Om jag skriver öppenhjärtigt om mitt liv så kommer jag att klandras. Men om en mer aktad samhällsmedborgare hade skrivit om samma saker så hade det betraktats som modigt.

Jag orkar inte. Jag ska ge ut min bok. Folk får tycka vad de vill både om mig, mina val och min bok.

Inga kommentarer: