21 november 2014

Fredagsblandningen


Att visa karaktär
1945 blev min morfar Jarl arbetare på Jungner och flyttade till denna stugan i Mjölerum utanför Fliseryd. Innan hade han och mormor Stina varit statare i 20 år. På den tiden gick det ännu omkring luffare, och även om mormor och morfar var fattiga och hade 11 barn, så fick luffarna sig alltid en sillabit och en brödskiva. Mina morföräldrar visste själva hur det var att känna hunger och de lärde mig vad genuin gästfrihet innebär, även om morfar var sparsam i övrigt. Är oerhört stolt över mina morföräldrar och det dom stod för. Det gäller att ha en etisk grund att stå på. Att visa karaktär mot människor som har det svårt.

Radiobrus
Har noterat att P1 börjar brusa i bilradion om man befinner sig vid Statoil eller i hamnområdet i Mönsterås. Även mobilen fungerar sämre i hamnområdet. Ligger det området månne i strålningsskugga nedanför åsen. Har dom som bor där märkt av något? Men varför har jag alltid detta problem vid Statoil? Ja, det är kanske ett Mönsteråsmysterium så gott som något att fundera på.

Bronsåldern
Om någon är intresserad av bronsåldern i Mönsteråsbygden, så finns denna uppsats online. Var mest intresserad av frågan huruvida stenformationen vid Herrstorp ska kallas skeppssättning eller domarring. Verkar inte solklart.
http://lnu.diva-portal.org/sma…/…/diva2:24374/FULLTEXT01.pdf

Wallenbergska prästgården
Det har ett tag ryktats att Växjö stift avser att sälja den gamla s.k. Wallenbergska prästgården i Lilla Forsa. Vi får verkligen hoppas att ryktet inte stämmer. Enligt indikationer från folk som sitter i församlingsledningen så är inget beslut fattat. Jag hoppas att de far med sanning.

Det vore ju hemskt tråkigt om den gamla kulturellt värdefulla byggnaden från 1728 skulle säljas. Då lär den ju knappast få behålla sin karaktär eller vara öppen för allmänheten.

Prästen och författaren Jacob Wallenberg ska dock inte själv ha bott i huset, utan i ett annat hus på gården. Däremot ska hans likkista ha stått placerad i huset.


Helgvila
Nu går jag in i helgvilan. Ska skriva på en deckare, städa och förbereda ett föredrag som är på tisdag. Välkomna till Häradssalongen vid Mönsterås hembygdsgård på tisdag kl. 18.30 då jag föreläser om ”Brott och straff i Stranda härad på 1600-talet”. Det blir en hel del om mord och dråp, slagsmål, tjyvar och hor. Entré: 30 kr. Arrangör: Stranda hembygdsförening.

Känner mina tvivel vad gäller deckaren. Vet inte om jag bör ge mig på det här med skönlitteratur, men jag ska göra ett försök i alla fall. När jag läser de deckare som toppar försäljningslistorna så blir jag i och för sig inte avskräckt.

Så ikväll blir det lite skrivande och ett par glas rödvin. Men bara två glas. Jag skriver alltid nykter.

Inga kommentarer: