1 februari 2015

Bräckligt men spännande - GIF:s herrar inför seriespelet

Jag är nog inte ensam om att känna viss oro inför GIF:s kommande division 4-äventyr. Årets trupp känns sårbar. Den är av det slaget att den kräver att alla verkligen satsar allt, att man undviker skador och att man lyckas formera ett riktigt motiverat lag. Sådan är i alla fall min känsla. Samtidigt känns det spännande.

Mönsterås GIF:s herrar degraderades till div 4, tappade några av sina bästa spelare och får nu hoppas att en ny generation kan växa med uppgiften. Låt vara att man har några i sammanhanget rutinerade som har varit med några år – Johan Nyström, Manfred Löfström, Oskar Olsson, Simon Johansson, Martin Johansson, Erik Olsson, Daniel Skaret, Kastriot Jashari och Johan Törnström.

Givetvis kan man ändå inte bortse ifrån att man förlorat sina främsta målgörare Martin Lindqvist och Idris Eliassi. Lägg därtill att klasspelare som Ako Eliassi, Martin Nilsson och Sebastian Karlsson valt andra klubbar. I princip har vi förlorat halva startelvan – de bästa offensiva krafterna, en mittfältsmotor, en mittfältskreatör och en backklippa. Jag kan inte heller se att målvakten Mathias Stenfelt är med i truppen. Lägg därtill några andra som uppenbarligen droppade av under förra säsongen.

Tappen är alltså riktigt tunga. På målvaktssidan verkar man inte ha skaffat något nyförvärv, utan släpper vad jag kan se fram ungdomstalangen Johannes Hauge Sjöstrand. Jag har inte sett honom på ett par år och vet inte alls hans kapacitet. Helt klart är i alla fall att man hade behövt en målvakt till för säkerhets skull och för konkurrensen. Låt vara att en annan målvakt tränat med laget, men hur det blir med det vet jag inte.

Bland nyförvärven är det väl tänkt att Kastriot Jashari ska göra målen. Han brukar ju vinna skytteligor, och han lär säkert sätta några bollar i nät. Samtidigt måste andra kliva fram. Alfred Ekwall såg jag i sista matchen mot Tjust och han gjorde en strålande insats offensivt. Simon Johansson lär också få kliva fram som målgörare. Och vad kan de unga grabbarna göra? Jag har inte en aning. Ska bli spännande att se om de är mogna för spel i div 4.

Av nyförvärven är det nog bara Jashari jag känner till, även om alla namn är bekanta.

Som helhet känns det bräckligt och osäkert. Men på hemsidan står det att uppslutningen på träningarna varit bra. Och kanske kan laget överraska. Om stämningen är bra och viljan stor så kan det räcka en bra bit. Men något direkt avancemang till elitfyran kan ingen begära. För en som ser det strikt neutralt utifrån handlar det mer om att klara nytt kontrakt. Som vanligt hoppas jag att laget kan överbevisa mig om något annat.

Drömmen är förstås att det här blir en fantastisk mix av klass, rutin och ungdomligt mod. Tänk om vi får se spelare etablera sig och rent av slå igenom i år! Jag tycker det är bra att man släpper fram de yngre. Någon gång måste man ändå få chansen.

Huvudtränaren Stefan Berkeby och assisterande Thomas Nyström lär vara särskilt lämpade för de yngre, enligt vad jag har hört, och det är förstås av största betydelse. De äldre har ju varit med ett tag och klarar nog av alla typer av tränare.

Nu när ingen verkar ha nappat på förslaget om ett Stranda FF, så blir det tuffare för de lokala lagen. Timmernabben ställer inte upp med något herrlag i seriespel i år, och de flesta av spelarna verkar ha gått till Blomstermåla i elitfyran. Det kan ju framstå som en toppning, men enligt hemsidan är visst inte träningsviljan på topp så här mitt i sura vintern. Återstår att se hur det går för BIK i år. Synd om Nabben dock.

Mönsterås herrar kan gå in i seriespelet utan några större förväntningar från omgivningen. Men det är ju outsiderpositionen som brukar passa GIF bäst. Tror det trots allt kan bli ett ganska så roligt fotbollsår, även om det beklagligtvis varken blir ett Stranda FF eller några derbyn. Om inget görs de närmaste åren lär vi snart få se lokalderbyn i division 6.

Tillägg: Det kan vara fler spelare på väg in som skulle innebära tydliga förstärkningar. Återkommer i så fall.

Inga kommentarer: