10 februari 2016

Flera månaders väntetid för att få låna min bok på biblioteket...och ingen lokal musikscen


I Mönsterås är det så att lokal musik och lokala författare i princip är lika efterfrågade som de mer riksbekanta namnen. Jag är helt övertygad om att Mönsterås Bluesband drar minst lika många människor till en konsert i Mönsterås eller Blomstermåla som låt oss säga Ulf Lundell. Men hur ofta tar lokala arrangörer initiativ för att boka bluesbandet? Det händer, men det händer allt för sällan.
På samma sätt så är min senaste bok Muddern minst lika efterfrågad på biblioteket som en storsäljare som Camilla Läckberg. Ändå köper kommunbiblioteken bara in två exemplar av min bok men sju av Camilla Läckbergs senaste bok. Muddern finns i ett utlåningsex i Mönsterås, medan det andra cirkulerar mellan filialerna. Just nu står 11 personer i kö för att få låna min bok, vilket innebär att den som står som nummer 14 i kön i värsta fall kan få vänta i 26 veckor = ca 6 månader beroende på hur man hanterar filialboken. Gymnasiebiblioteket har inte ens köpt in den. Läckbergs senaste finns däremot i två exemplar i Mönsterås, och vidare ett ex på alla filialerna och på Gymnasiebiblioteket (= 7 ex).
Är det rimligt med uppåt ett halvårs väntetid för att läshungriga mönsteråsare ska få läsa en bok av en lokal författare? Jag tycker synd om dem som måste vänta i flera månader för att läsa min bok, medan man i Camilla Läckbergs fall anpassar sig till efterfrågan. Har man underskattat den lokala litteraturen?

Så länge Helena Gunnarsson jobbade på Gymnasiebiblioteket så köpte de in mina böcker. Historieboken "På Åsen - En resa genom tidernas Mönsterås" finns där. Men inte Mönsteråsbarn eller Muddern. Mönsteråsbarn är ju inte bara memoarer utan en liten historielektion om Mönsterås efter andra världskriget. Den hade väl passat utmärkt för ungdomarna att läsa. Muddern är kanske mer för vuxna, men jag vet 11-åringar som läst den och gymnasieungdomarna hade säkert kunnat läsa den med behållning.
Notera att jag inte kritiserar biblioteket i allmänhet. Vi har ett bra samarbete och jag tycker biblioteket jobbar helt rätt när man har författaraftnar. Jag är bara förundrad över inköpspolicyn.

Mest akut är det kanske när det gäller det lokala musiklivet. Här behövs definitivt fler lokala arrangörer som vill och vågar uppmärksamma den lokala musiken. Det behöver inte vara några stora tillställningar som kostar 300 kr i inträde. Bara en helt vanlig lokal musikscen. Nynässerveringen har ju en del sommartid, men resten av året? Please!

2 kommentarer:

Bert sa...

Varför lägger du inte ut "Muddern" som e-bok. Har för mig att du inte ska trycka upp fler ex än de som nu finns.

Jonny sa...

Det kan jag förstås göra, och så gjorde jag med de två tidigare böckerna. Argumentet för detta är att underlätta för läsning. Argumenten emot är: 1. De som köpt boken kan känna sig lurade om den plötsligt kan läsas hur lätt som helst gratis utanför biblioteken. 2. Förlaget har rättigheterna på layouten, varför jag först måste ändra teckensnitt, omslag etc. 3. E-boken har inte visat sig bli någon större succé. Ganska få läser e-böcker om jag har förstått rätt.