17 oktober 2016

Svarta damen, stenmurar och gärdsgårdsserien

Läste på Barometern/OT:s nätupplaga att clownerna nu har kommit även till Mönsterås. Vet inte om jag ska tro på det. Kanske. Kanske inte. Jag var själv ute och gick vid den tiden då clownen ska ha blivit sedd, men såg absolut ingenting. Det blir lätt skrönor och masshysteri. Som Svarta damen omkring 1960. 1958 hade ju Arne Mattssons film Damen i svart där en svart dam figurerar i samband med spökerier och mord haft premiär, och det dröjde ju inte länge förrän Svarta damen dök upp lite överallt i Sverige. Så även i Mönsterås. Här lär det dock ha funnits en man som spökade ut sig i en svart kåpa och som sedan skrämde slag på kvinnor genom att blotta sig. Se förresten filmen. Den finns på Youtube och är en trevlig liten deckare.

Jean Paul Sartre tackade nej till nobelpriset i litteratur 1964, eftersom han ville bevara sitt oberoende. Jag förstår honom. Så fort du får priser eller blir sponsrad så finns risken att du medvetet eller omedvetet fängslar dig själv. Djävulen erbjöd en gång Jesus hela världen, men han var klok nog att tacka nej.

Det finns en värld bortom analogt och digitalt. Så här ser den ut:


Stenmurar är vackra och vittnar om gamla tiders mödor. De flesta stenmurar torde vara från 1800-talet. Dessförinnan hade man i princip bara gärdsgårdar och liknande. Men stenmurar byggdes upp lite överallt i takt med nyodlingar eller stenrensningar av gamla åkrar. Förutom murarnas kulturhistoriska värde så har de betydelse för många djurarter såsom ormar och ödlor, men även nyttoinsekter finner ofta föda eller övervintringsplats vid stenmurar. Vissa växter trivs också vid stenmurar.

Faktum är att det finns en del bevarade stenmurar även i det som nu kan sägas utgöra Mönsterås tätort. Jag kommer att visa dem pö om pö här den närmaste tiden. Den här ligger utmed Ljungnäsvägen, vid Mariagatans trädgårdar. En gång ängs- och åkermark som bebyggdes med villor på 60-talet.Mönsterås herrlag i fotboll åkte ner i div 6 för första gången sedan man började lira 1925. Hoppas man hittar några som vill spela nästa säsong. Fotboll är ju alltid roligt oavsett nivå. Sedan får man väl se om man kan sätta målsättningar om andra divisioner med tiden. Det beror ju på många faktorer – ideologi och strategi, ekonomi och intresse. Antingen har man principen att vi bygger bara vårt lag underifrån med egenfostrade spelare, och då är det kanske i sexan vi hör hemma just nu. Det unga laget mognar väl och blir kanske redo för en annan division med tiden. Eller så satsar man på att få in kvalitativa nyförvärv som kan lyfta laget. För mig personligen spelar det ingen större roll vilken väg man väljer.


Dock hoppas jag damlaget återuppstår, även om det väl faktiskt redan finns ett kombinerat Nabben-Mönsteråslag i div 4.

Inga kommentarer: