19 januari 2018

Unik rockafton - Generationerna möts i anrika Blomstermåla Folkets Hus

Fredrik Kling är drivande i Blomstermåla Folkets Hus nya musiksatsning. Här står han mitt i det anrika nöjespalatsets hjärta.
Säg Blomstermåla Folkets Hus och nästan alla i bygden har en historia att berätta från någon konsert eller danstillställning man har bevistat. Redan från starten 1963 blev lokalerna en magnet för alla nöjeslystna som uppskattade musik och en svängom. För inte allt för länge sedan var det lilla industrisamhället en nöjesmetropol som erbjöd landets främsta artister. En plats dit människor vallfärdade nästan varje helg för att roa sig. Efter 70-talets dansbandsvåg följde en tid på 80-talet då även fler rockband besökte Blomstermåla. Och ännu lever huset. Nu är det dags för en ny våg med större fokus på bygdens egna begåvningar. Den 27 januari stundar en unik rockafton där två musikaliska generationer möts – far och söner Ekwall i The Quill och Evelyne. Mönsteråsbloggen fick ett samtal med mannen som i mångt och mycket är drivande bakom den nuvarande musiksatsningen – Fredrik Kling.

- Jag var 14 år när jag hade min första musikaliska upplevelse här. Det var Fredá som spelade och jag minns hur jag blev fascinerad över hur livemusik kunde låta från scenen, säger Fredrik Kling med nästan heligt allvar i rösten.

Sedan dess har det blivit många musikupplevelser för Blomstermålamannen som kanske de flesta annars förknippar med fotboll där han i några omgångar har tränat Blomstermåla IK. Men hans engagemang sträcker sig även till kultursektorn där han brinner för att stötta det lokala musiklivet, en chans han nu fått via Blomstermåla Folkets Hus.

- Musiken har faktiskt blivit viktigare för mig med åren. Jag har aldrig känt så mycket i musiken som nu och nyfikenheten är större än den någonsin varit. Oerhört hungrig helt enkelt och dess innebörd för mig absolut livsviktig, säger Fredrik och betonar hur tacksam han är för alla musikaliska tips han fått via sociala medier och Spotify.

Fredrik visar mig hemvant runt i de anrika lokalerna.

- Här är artistlogen där alla artisterna har suttit före och efter konserterna, säger han och leder mig in i ett mindre fönsterlöst rum med ett par skinnsoffor. Väggarna är fulla av fotografier på alla de artister som besökt Blomstermåla sedan begynnelsen på 1960-talet, de flesta tagna av fotografen Conny Brehmer vars bilder utgör en unik tidsdokumentation av såväl bygdens som Sveriges nöjesliv.

Blomstermåla Folkets Hus invigdes 1963 och vid den första dansen 23 mars uppträdde Jerry Williams och Arne Domnerus med orkester. Redan då blev det stor succé med 1500 besökare. Det var startskottet på flera framgångsrika år då alla stora besökte orten. Flamingokvintetten drog så mycket folk att 500 inte kom in utan tvingades vända. 1974 var självaste ABBA där några månader innan man vann Eurovisionsschlagerfestivalen med Waterloo. Samma år hade man 52 danser och närmare 60 000 besökare, vilket visar på nöjeslivets och ortens attraktionskraft på den tiden.

1980-talet blev en era då rocken på ett tydligare sätt intog scenen. 1980 besökte exempelvis Ulf Lundell Blomstermåla och drog fullt hus. 1983 var det Magnus Ugglas tur att göra en legendarisk spelning. Andra kända band och artister som spelat i Blomstermåla är Gyllene tider, Eldkvarn, Imperiet, Fredá, Lena Philipsson, Marie Fredriksson och Mikael Rickfors, för att bara nämna några.

Vi lämnar artistlogen och vandrar vidare till det allra heligaste – rotundan med scenen, dansgolvet och de magnifika sittplatserna på övervåningen, allt i tämligen välbevarad 60-talsestetik. Scengolvet är underbart nött och vittnar om alla de artister som spelat där och dansgolvet framkallar minnen av trängsel när hundratals människor rört sig eller bara lyssnat på musiken. Några har kanske rent av träffat sin livskamrat här. De som ville ta det lite lugnare kunde sitta på andra etage och blicka ner på scenen och de dansande paren.

- Jag brukade själv smyga upp till övervåningen för att se banden bättre. Jag var mer intresserad av musiken än att röja, säger Fredrik.

Lördagen den 27 januari är det dags för nästa musikaliska möte i Blomstermåla. Och det blir en unik kväll där generationerna möts. Mer specifikt far och söner. Förutom det ljuvliga Oskarshamnsbaserade punkbandet The Stäbs, spelar nämligen det legendariska mönsteråsbandet The Quill och det relativt nystartade och löftesrika Evelyne. I The Quill sjunger Magnus Ekwall och i Evelyne finns hans söner Affe och William.

- Det här ska bli så roligt, säger Fredrik som hoppas att en stor publik kommer att söka sig till Blomstermåla. – Vi har flera duktiga nya band i kommunen tillsammans med de mer etablerade.

The Quill är välkända för de flesta i bygden och har hållit på sedan början av 1990-talet. Bandet spelar högkvalitativ tung hårdrock och släppte förra året en ny lovordad platta som heter ”Born from fire”. Evelyne är mer rockbaserat och släppte nyligen sin första EP ”Jag på livstid” med fyra starka låtar.

Mönsteråsbloggen har tidigare uppmärksammat såväl The Quill (se här) som Evelyne (se här, här och här), men för den som vill förkovra sig rekommenderar jag Fredrik Klings FB-sida där han intervjuat banden inför rockaftonen.

Mönsteråsbloggen anbefaller alla musikintresserade att inte missa denna unika musikkväll som lär bjuda på genuint bra musik i en anrik lokal där det mesta som kan utspela sig under solen också har gjort det sedan starten 1963. Men inte just detta.

Biljetter kan köpas på plats eller via förköp hos COOP i Mönsterås eller PREEM i Ålem.  Se även Blomstermåla Folkets Hus FB-sida.
Inga kommentarer: