7 maj 2018

Värmen håller mig inomhus

25 grader ute och solen steker. Då är det läge att sitta inne och försöka knåpa ihop några rader. Jag har väl aldrig gjort någon hemlighet av att jag har en splittrad känsla inför svensk vår och sommar. Det finns förvisso något magiskt över den nordiska sommaren som jag inte kan sätta ord på. För mig har det sannolikt med den småländska landsbygden att göra. Rykande grusvägar, hagar med betande kor och de djupa skogarna. Och så det lynniga vädret. Barndomens äventyr, samtidigt som sommarloven ibland innebar att man blev ensam med sina tankar. Som vuxen är sommaren även en tid då man känner sig pressad att vara ute, fast man kanske helst vill stanna inomhus. Därför är hösten trots allt bäst då man med gott samvete kan skriva och läsa under tak. Men visst - ge mig några ljuvliga sommarkvällar så ska jag ta vara på dem.

Heder åt annonsbladet Kommunkollen i Mönsterås som vägrar ta in annonser från SD. Ansvarig utgivare Knut Hävermark säger i OT: "Om den här saken skulle medföra att kommunen slutar att annonsera och hela vår verksamhet saboteras, ja då lägger vi ner bladet. Det är det värt." Så talar en hedersman. Respekt.

Jimmie Åkesson vill göra det till en plikt att grannar ska ange varandra om någon hjälper papperslösa flyktingar. Naziränderna sitter uppenbarligen djupt i partiet. Alla som kan sin historia känner ju igen det där angiverisystemet och vet vad det innebar. 

Till och med moderaterna tar avstånd från SD:s minst sagt bisarra angiveriförslag. Tack!
Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström säger:
– Att införa ett angiverisystem, som en del av det här kommer tyvärr att skapa en osund relation mellan medborgarna i ett land där man har detta. Det hör inte hemma i Sverige utan är mer något som vi förknippar med länder som Östtyskland eller Nordkorea eller andra auktoritära stater.


Nog borde SD ha kunnat komma på något bättre än att grannar ska ange varandra för att de visar lite medkänsla. Varför inte börja ange rasistiska grannar, ja de behöver inte ens vara rasister. Vi kan börja anmäla alla som är trångsinta, snåla och inhumana. Upp med handen så kan jag ringa. Eller som någon föreslog - dem med bristfälliga historiska kunskaper. Ser flera utvecklingsmöjligheter här.

Från vårmarknaden: Dansbandsmannen (som förresten figurerar i min första deckare Muddern) borde få medalj för lång och trogen tjänst. Alltid på plats. Inte min sorts musik, men han sjunger bättre än de flesta i sin genre.

Från vårmarknaden 2: Liberalerna hade trevligast valkakor och det parti i Mönsterås som har bäst humor. Om man nu skulle rösta utifrån kakor och humor.

Inga kommentarer: