7 september 2018

Så här tänker jag rösta

Jag tillhör den skara som röstar på söndagen. Tycker det är lite högtidligt att nyttja den dag som räknas som officiell valdag. Tyvärr har jag inte bestämt vad jag ska rösta på så det blir svettigt in i det sista. Ska dock ägna fredagsbloggen åt att tänka högt några minuter.

Kommunal nivå
Jag kommer att välja ett litet parti. Vore ledsamt om fullmäktige bara bestod av S, C och SD, ett inte allt för långsökt scenario. Men man kan undra vad de mindre partierna gjort i Mönsterås för att försöka få vara med? V har jag inte hört eller sett alls. Ingenting. Vad gäller MP så verkar luften ha gått ur partiet helt efter Eje Wadebros bortgång. De syns ingenstans. Liberalerna visar sig i alla fall ute och berättar vad de vill, även på sin hemsida. Det är möjligt att jag belönar det, men helt säker är jag inte.

Landstinget
Landstinget styrs av de röd-gröna och de skryter med hur bra sjukhusen är. Ok, säkert är det så. Men BUP fungerar under all kritik och många barn och familjer lider i det tysta. Vi fick vänta över ett år innan det ens blev en utredning, och vad jag har hört är köerna än längre idag. Bokstavligen en katastrof för barn och familjer i kris. Och om en kurator blir långtidssjukskriven finns ingen annan att sätta in. Vet barn som varit utan kurator i ett och ett halvt år nu. Nej de styrande i landstinget kan inte få mitt förtroende. De har svikit en hel generation. Ska lusläsa de andras program och se om något parti vill satsa ordentligt på BUP. Annars blir det blankröst.

Riksdagen
Här blir det svårast. Det finns människor i alla partier som jag har förtroende för så det kan (tyvärr) inte bli avgörande för mina val på söndag. Så det kommer att bli en tydlig ideologisk markering för ett öppet samhälle som präglas av både frihet och social omsorg och omtanke om kommande generationer. Velar mellan tre fyra partier och kanske faller valet på det parti som bäst har stått upp emot den bruna skiten. Jag belönar icke-populism och rakryggat motstånd. Sedan har tyvärr alla partier en hel del som jag verkligen tycker illa om, så det är sannerligen inte något enkelt val.


Rent ideologiskt är det ju intressant att se varför partier en gång bildades. Fridolin fick ju in en käftsmäll på Åkesson igår med orden "Mitt parti bildades för att rädda den här planeten, varför bildades ditt parti?" Åkesson, som brukar vara snabb i replikerna, fick för en gångs skull knipa käft. Åkesson har överlag gjort en dålig valrörelse även om han gör sig något bättre i debatterna än i utfrågningarna där han ju varit pinsamt dåligt påläst, rent av okunnig och arrogant. Bäst hittills tycker jag nog att major Björklund och Jonas Sjöstedt skött sig. Båda känns genuina i sina respektive övertygelser.

Får väl försöka se kvällens debatt också. Har svårt för det nya formatet med snabba replikskiften. Föredrar långsamt tempo och längre utläggningar där sakfrågor tydligt förankras i en ideologisk ståndpunkt. En del partiledare gör sig inte heller i det hetsiga tempot. Stefan Löfven gör sig sämst. Han muttrar och stammar och kommer ingenstans. Ebba är kontrasten. En Carola på speed. Woho, fångad av en stormvind. Det blir liksom bara för mycket.

För mycket vin ska det inte bli för mig. Räcker med två glas. Eller ska jag kanske höja dosen till tre bara ikväll så att jag blir samspelt med Ebba.

Ha en trevlig helg! Rösta rätt!

Helgens låt blir "Världens högsta skatter" med Andreas Mattsson. Ja, han betalar gärna mer, sjunger han. Tål att fundera på det.






Inga kommentarer: