5 december 2018

Trötthetsträsket

Det är onekligen dålig tajming när man lyckas bli tokförkyld dagen innan ett föredrag. Som väl var höll rösten och näsan tog mirakulöst nog paus den dryga timme jag höll på. Därutöver var det mer än fullsatt och trevlig, engagerad publik. Då får man vara nöjd och tacksam trots att elaka virus gjorde sitt bästa för att sabotera. Det var årets sista föredrag och det behövs en liten paus. Nu tar en del skrivande vid och det kommer att kräva sitt.



Hemma ska det också bli full fart på skrivandet nu. Det är dags att fokusera mer på nästa deckare. Intrigen är ju skissad och klar i stora drag, bokens teman genomtänkta och persongalleriet upptecknat. Dags att mer målmedvetet skriva varje kapitel. Det är roligt i början innan man måste gå tillbaka och finslipa varje liten formulering. Då blir det mer kämpigt. Men jag kan inte jobba på annat sätt. Jag har svårt att förstå hur en del författare kan skriva i ett flöde som de sedan inte ens redigerar. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara slarv. Är man tillräckligt skicklig kanske man kan ha en sådan arbetsprocess.

Den här hösten har jag känt mig tröttare än vanligt och det är ganska enkelt att analysera ursprunget. Det är betydligt svårare att bli av med den eftersom den innehåller posttraumatisk stress i kombination med viss nedstämdhet. Kanske dags att försöka börja gå lite promenader och se om den vägen kan leda mig upp ur trötthetsträsket.

Mönsteråsdiktaren Roland Flemk har kommit med en ny dikt- och sångsamling. Jag återkommer när jag har läst den. Boken kan köpas hos Ankarstens på Storgatan i Mönsterås för 150 kr.


Varför går det så segt med klimatfrågan? Frågan är förstås komplicerad men svaret kan kokas ner till två delar: 1. Det finns fortfarande mycket pengar att tjäna på miljöfarlig teknik (olja, kol etc). Det räcker inte med lite koldioxidskatter och tro att marknaden ska lösa allt själv. 2. På en folklig nivå så vill människor i allmänhet inte betala priset i form av ändrad livsstil. Om ett parti vill höja skatten på bensin så börjar folk ropa "extremister" om det partiet, när vi egentligen skulle behöva göra 100 gånger så mycket som det partiet vill. Olja och kol har skapat välstånd. Det välståndet vill man inte riskera. Ganska enkel psykologi. Men huvudfokus borde ligga på Kina, Indien och USA och deras förödande kolkraftsberoende.

Sanningen är att hela industrisamhället var ett gigantiskt historiskt misstag där man inte i tid lyckades förutse konsekvenserna.

Återvänder till den genuina musiken. Esbjörn kan man alltid lita på.







Inga kommentarer: