30 maj 2019

Mönsterås har vaknat - 6-0 mot IK Tuna Södra

Efter den fina matchen senast mot Rockneby var det med viss förväntan jag begav mig ner till IP för att se Mönsterås ta sig an IK Tuna Södra - ett lag som har varvat segrar med klara förluster. Men någon riktig spänning blev det inte. Mönsterås dominerade matchen från första minut och slutresultatet 6-0 kunde ha blivit det dubbla om skärpan varit större.

Mönsterås satte full fart direkt och redan i första anfallet höll det på att bli mål, men Valon Seferis skott gick över. Och för att göra en lång historia kort så var det så det fortsatte. Mönsterås radade upp den ena klara målchansen efter den andra, men oskärpa i avslutningarna eller IK Tuna Södras målvakt höll matchen vid liv längre än nödvändigt.

Bortalaget skapade bara en riktig chans första halvtimmen då en av deras djupledsbollar nådde fram till en spelare som kom fri med Anton Skedebäck i Mönsteråsmålet. Skedebäck räddade fint och i sekvensen efter sköt en spelare bollen i ribban.

Efter en halvtimma kom så äntligen första målet. Det var Milad Eliassi som höll sig påpassligt framme efter fint förarbete av den svårfångade Amed Akyol. 1-0 till Mönsterås.

Mönsterås dominerade även sista kvarten, även om IK Tuna Södra stack upp en gång då Anton i hemmamålet fick tippa en boll till hörna som annars hade letat sig in i krysset. Det var bortalagets andra och sista kvalificerade målchans i matchen.

Första halvlek var en orgie i missade målchanser för hemmalaget. Ett par gånger berodde det på att vinden tog bollen, men ofta på att man envisades med att skjuta högt istället för utmed marken. Någon gång var stolpen i vägen.

Andra halvlek fortsatte ungefär som den första även om hemmalagets första fem minuter var något sämre. Men det dröjde inte länge förrän veteranen Daniel Skaret sprang sig fri. Jag har ju sett honom göra det där rycket några gånger under årens lopp och då vet man att det blir mål. Skaret ensam med en målvakt är säkrare än en straffspark utan målvakt. 2-0 till Mönsterås.

IK Tuna Södra kämpade tappert för att skärpa sin offensiv, men Mönsterås gjorde nu lite som man ville. Det dröjde inte länge förrän Elis Gustafsson fick iväg ett skott som målvakten tippade in i mål. Inte långt därefter satte Daniel Skaret 4-0 efter fint förarbete av den elegante Niki Avdyli och den snabbfotade Tobias Jonsson.

Dominansen fortsatte med stolpe ut, ribbskott och andra farligheter. Ako Eliassi nickade sedan in 5-0 på en hörna och Daniel Skaret fick avluta målkavalkaden med 6-0, vilket också var hans tredje mål för dagen. Det såg ut precis som i gamla fornstora dar.

Mönsterås övertygade med riktigt fint spel idag. Stundtals såg det ut som när gamla Sovjet spelade hockey med klapp-klapp-spel. Anfallsspelet var kreativt och varierat, om än med viss oskärpa i första halvlek. På mittfältet gjorde Milad Eliassi och hans kompanjoner lite som de ville. Och defensiven var åter igen mycket stabil och Hauge ännu en gång nästintill felfri som mittbacksgeneral. I målet gjorde Anton Skedebäck ett par viktiga ingripanden i första halvlek, vilket får sägas ha varit skickligt, om man betänker att han vad jag har förstått egentligen är utespelare.

Kul att två trotjänare fick näta idag - Daniel Skaret som har verkligen har hittat målformen och Ako Eliassi som gjorde mål på en patenterad "Ako-nick". Men det var ännu en helgjuten kollektiv laginsats. Mönsterås har en del riktiga slitvargar som man inte heller ska glömma bort. Jag tänker bland annat på Emil Håkansson, Robin Lund, Gustaf Forsberg och Manfred Löfström. Pigga inhopp även av Mohammad Reza ohch Adnan Smajic. Tror faktiskt jag har fått med alla i referatet nu. Det är välförtjänt. Tränarna Ardi och Martin icke att förglömma.

Hur som helst. Giffarna har vaknat och nu går inget lag säkert.