7 juni 2019

Diversefredag

Fredag igen och jag kanske drar iväg på fotboll i Kåremo där Mönsterås spelar ikväll. Inte så bra kväll för match, enligt mig, men nåja. Kanske.

Nu är det skolavslutningstider och plötsligt vill sekulära, som annars ytterst sällan orkar maka sig iväg till kyrkorna, vara med och diktera villkoren och bestämma över kyrkans inre angelägenheter. Men kyrkan är skild från såväl staten som kommunen och kyrkan ska inte låta andra bestämma hur lokalerna ska användas eller vad prästen får säga. Möjligen kan man ha en frivillig sommarlovsgudstjänst där de föräldrar och barn som vill deltar. Självklart ingår då mässan, en predikan, psalmer och välsignelsen. Ingen lär få något trauma av detta. Men något organiserat samarbete med kommunerna är otänkbart så länge kommunerna vill diktera villkoren för vad som får göras och sägas i kyrkorummet. Kyrkan ska inte gå ner på knä för kejsaren, möjligen betala sin skatt.

Ännu ett kort till vykortssamlingen kom idag. Här är det. Mönsterås stationsområde ca 1950-1960. Förlag: Mönsterås bokhandel, Nils Johnsson. 


Nu tar jag kväll. Dagens nya låt är Bon Ivers nya låt. Som alltid fantastisk! Den här gången hyfsat lättillgänglig igen. Den gamla är en låt från 1986 med John Fogerty.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det du säger att andra ger direktiv vad som får sägas eller inte vid en skolavslutning i kyrkan är djupt förnedrande för prästerna i en fri kyrka. Jag kan livligt föreställa mig hur det kunde vara i 1930-talets Sovjetunionen där kyrkans folk blev mer och mer förnedrade. Detta hände med kommunistiska förtecken
Nu händer EXAKT DET SAMMA i Sverige - utan kommunism!