4 juni 2019

Insinuanta lärare

Bland det mest förnedrande som min dotter har råkat ut för under sin skoltid är alla dessa antydningar och insinuationer om att det är tack vare att jag hjälper henne som hon har klarat skolan. Eftersom hon inte får det stöd hon behöver i skolan, så blir det förstås en del hemarbete. Den situationen har skolan själv bäddat för. Att sedan då sänka henne en gång till och antyda att hon får för mycket hjälp hemma är förnedrande för henne och för oss. För det har hänt. Det finns till och med smått paranoida lärare i Sverige som vägrar låta eleverna göra hemarbeten, hur lite stöd de än fått i skolan.

Nyligen i ett ämne så sa läraren att "det här har inga fel". Nähä, det var väl bra då, skulle nog de flesta tycka. inte alls. Genast började misstänksamheten pyra hos läraren. Plötsligt skulle min dotter översätta den aktuella texten till svenska. Till saken hör att ingen i min familj kan detta språk, inte heller någon annan människa vi känner eller vet om. Vår dotter har heller inte hittat texter på nätet. Det vore ju totalt vansinne. Sådant hittar lärare direkt. Nej, hon har kämpat. Letat i ordböcker och grammatiska verk. "Inga fel". Och hon straffades och utsattes för misstänksamhet.

I några andra ämnen har det väl också antytts att vi hjälpt henne för mycket, även om vi inte hört det från lärarhåll. Därför var det ju skönt att hon i dessa ämnen levererade B, A och A på de nationella proven där vi föräldrar inte alls kan bistå som bollplank.

Självklart har vi suttit i timmar med henne ibland och förhört henne på olika saker, gått igenom läroböckerna med henne, låtit henne bolla tankar. Det borde alla föräldrar göra. Sedan är det ändå hon som levererar i slutänden.

Men jag är jävligt stolt över min dotter som på nationella proven visade att hon kunde själv på B och A-nivåer. Men tillåt mig tvivla att ens det hjälper. Hon har asperger och man kan undra vad hon har att bevisa egentligen efter 9 år av svek vad gäller konsekvent stöd. Under alla dessa år har hon redan bevisat allt.

Inga kommentarer: