23 november 2019

Världens största parti med rötter inom nazismen

Som någon sa - Sverigedemokraterna är världens största parti med rötterna inom nazismen. Så är det. Nog för att det finns en del hyfsat stora högernationalistiska partier i andra länder, men inget av dem har just nazismen i blodet, utan de är mer traditionella högerkonservativa partier som spårat ur och rasat ner i högerdiket, alternativt blivit populistiska. SD är alltså unika.

Ändå förefaller över 20% av svenskarna vilja ge sitt stöd till detta parti där det inte är allt för länge sedan som heilhälsningarna var vardagsmat på partimötena. Hemmablindheten och naiviteten är enorm. Och media har gjort sitt bästa för att normalisera partiet genom att behandla det som alla andra, trots att partiet står för en hel del icke-demokratiska värderingar. 

Inte minst den fria journalistiken och kulturen har partiet en tradition av att attackera. Det har genom åren handlat om alltifrån direkta hot och tidningsbål till hån. Det senaste är att man vill göra om och förminska Public Service som man kallar vänstervriden, trots att undersökningar visar att de borgerliga partierna gynnades något mer i Svt inför förra valet. Men man vill ta över media och kulturen som man gjort i Ungern. Får man makt över det fria ordet och konstarterna blir det lättare att ta över landet. Det gäller att tysta de oförutsägbara kritikerna.

SD ska aldrig normaliseras. Det är ett extremt parti hur man än jämför, såväl inom landet som internationellt. Det är ett trångsint, inhumant, icke-demokratiskt och halvfascistiskt parti med rötterna inom ren och skär nazism och de ränderna går inte att sudda bort så snabbt. Om SD någonsin blir ett mer traditionellt högerkonservativt parti så kommer det ta årtionden innan man nått fram dit. Vänsterpartiet har gjort den resan på andra kanten. Från ett kommunistiskt parti som daltade med kommunistdiktaturer till ett tämligen rumsrent modernt vänsterparti. Mend et har tagit tid och jag tror inte man är helt färdiga med den resan.

Den dagen SD hamnar i en regering är det dags att börja bjuda motstånd på riktigt. Jag utesluter inte att det kan bildas kulturella "gerillagrupper" som startar underjordiska nätverk för att ge ut tidningar, böcker och konst.

Inga kommentarer: