30 maj 2020

Bra jobbat Stranda hembygdsförening

Det är bara att konstatera att tillvaron är absurd. Ena dagen får jag Vitsippspris för mina insatser för lokalhistoria och Mönsterås. Tre dagar senare, sent på kvällen, blir jag trakasserad av hembygdsföreningen med snuttar ur deras protokoll som handlar om mig. Men visst är det fascinerande att en hembygdsförening som ska ägna sig åt historia, istället ägnar sig åt att stoppa den person som enligt motiveringen i Vitsippspriset är en av Mönsterås bästa historiker genom tiderna. Bra jobbat!

Det var ni som valde detta, inte jag. Det var ni som valde att gömma er och göra styrelseprotokollen hemliga för medlemmar som vill hänga med i vad som händer i föreningen. Det var ni som valde att splittra upp Anton Sjöbergs samlingar i arkivet och ge bort. Det var ni som vägrade lyssna på argument. Det är ni som inte släpper in människor i för föreningen viktiga alster som årsboken och almanackan. I en sådan toppstyrd organisation där repressalier och revirpinkande är en del av kulturen är det svårt att trivas, så jag valde att trappa ner på allt, utom just arkivtjänsten. 

Det var ni som valde att straffa mig genom att ta ifrån mig nyckel och arkivuppgiften som straff för att jag skrivit något i sociala medier (jo det står så i protokollet som jag visat här förut), vilket jag hade all rätt att göra. Det var ni som bytte ut låskolvarna precis som om jag vore en kriminell som man var tvungen att stoppa till varje pris. 

Det är sedan ni som trappat upp konflikten steg för steg. Det enda jag har gjort, förutom att skälla lite, är att visa på äldre beslut och protokoll där det klart framgår att jag skulle fortsätta sköta arkivet även efter att den avlönade tjänsten var slut. 

För att visa på sandlådenivån ska jag berätta vad som hände i arkivet när jag ännu kom in där. Plötsligt dyker en styrelseledamot upp. Jag ber honom hålla distans pga Coronan. Då börjar han demonstrativt att hosta. Moget.

Vilken annan förening som helst skulle förstås vara tacksam för en ideell kraft även om man har skilda åsikter ibland. Men inte ni. Ni orkar helt enkelt inte med självständiga medlemmar som tycker annorlunda. Ni vill ha nickedockor. Ni har totalt missuppfattat vad en styrelse ska göra. En normal styrelse bestämmer inte allt, utan delegerar och uppmuntrar medlemmar och bjuder in till medbestämmande. En normal styrelse bestraffar inte medlemmar som nyttjar sin frihet att yppa åsikter i sociala medier.

Stranda hembygdsförenings styrelse har skapat en osund kultur med revir, straff och rena mobbningen. Jag har mycket pålitliga vänner som kallar det jag utsätts för för trakasserier. Människor skakar på huvudet och undrar vad det är för fel på ledningen. 

Ja, det kan man undra. Många har hört av sig till mig och framfört teorier om hur mobbarkulturen kan ha uppstått. 

Jag har nu tvingats blockera ett par mejlkonton eftersom styrelsen inte har respekterat min önskan att inte vilja läsa små utdrag från protokollet som handlar om mig. 

Jag är helt övertygad om att styrelsen skulle må mycket bättre om man ägnade sina möten till att jobba med sin attityd istället för att diskutera och bestraffa undertecknad. 

Inga kommentarer: