16 december 2020

Bedrövligt argument av kulturchefen

 

Kulturchefen i Mönsterås försvarar kommunens beslut att som enda kommun i länet inte delta i Länsmuseets unika kulturarvsprojekt. Argumentet är att Mönsterås redan deltar i ett digitaliseringsprojekt. Men det är tyvärr inte i närheten av det paket som Länsmuseet erbjuder. Och som jag sa, summan är försumbar. Det handlar inte alls om den summan han anger per år, utan om drygt 25 000 kr per år. I ett kommunalt sammanhang är det kaffepengar. Frågan är snarare hur man kan se medborgarna i ögonen efter att ha sagt nej till detta. det är som att tacka nej till en lyxbil för 25 000 kr som annars skulle ha kostat flera miljoner, med hänvisning till att vi redan har en bil, en rostig gammal Opel.

En mycket dålig ursäkt således. Tråkigt för kommunen som går miste om länsmuseets kompetens och samarbetet i länet. Dessutom ska ju inte Kulturchefen stå och försvara ett beslut som borde tas på fullmäktigenivå. En sådan viktig fråga måste förankras i fullmäktige.

Kulturchefen menar också att alla var överens när frågan i efterhand togs upp i Kultur- och fritidsnämnden. Det kan inte stämma då en S-representant säger att hon aldrig ens hört talas som ärendet. Vidare har både socialdemokrater och moderater uttryckt sig positiva till projektet i sociala medier. Så den enigheten är en hallucination.

Inga kommentarer: