11 mars 2022

Farligt att omge sig med ja-sägare

Jag tror inte att Putin är genuint mentalsjuk. Däremot tror jag att en människa kan bli som han om man bara omger sig med ja-sägare i över 20 år. Om man inte vill ta del av andras åsikter och inte tål kritik. Det är bekvämt, men till slut lever man i en egen bubbla med en verklighetsuppfattning som till stora delar är falsk. Lägg därtill en släng av paranoia och revanschism så har vi monstret Putin. 

Många är uppenbarligen rädda för att Ryssland ska angripa även Sverige. Ingen vet hur det blir med den saken på sikt. Var ska vi fly, frågade någon mig. Fly? Jag ska inte fly. Vi ska förstås bjuda motstånd. Vilken just min uppgift blir vet jag inte, men civilförsvarsplikten gäller alla mellan 16 och 70 år. Skulle man behöva söka skydd så kommer jag definitivt inte att gå ner i ett av Mönsterås få skyddsrum. De räcker väl knappt till hyresgästerna i de hus de finns i. Nej, då torde skogen vara betydligt säkrare. Har man god lokalkännedom så hittar man också gömställen. Men inställningen är given. Landet ska försvaras. Demokrati har sina fel och brister, men i ett historiskt perspektiv ändå det samhällssystem som skapat störst frihet och som lyckats hålla de värsta avarterna hos mänskligheten i schack. Jag tror inte att två demokratier någonsin har gått i krig mot varandra.

Igår lyckades jag snooza mellan 6.15 och 10.00. Karaktärens sönderfall. Får ändra alarmljudet till något outhärdligt. Modern Talking kanske.

Nähä, dags att lyxa till det med en flaska rött och ett par liter bensin i tanken.

Ny musik! Smithgitarriten Johnny Marr har släppt en finfin platta. Mönsteråsbaserade evelyne har kommit med en ny utmärkt singel. Och sist en gammal klassiker med Sisters of Mercy.









2 kommentarer:

Bert sa...

Cita:"Var ska vi fly"? För min egen del så har jag spanat in ett av lyxturisternas främsta vattenhål, Bora Bora. Position:Franska Polynesien, BB ligger mitt ute i Stilla havet så långt bort man kan komma från Ryssland, Kina och USA. Jag antar att Mr Putin inte vill bomba BB då han själv säkert vill ha någon obombad plats att besöka med sin superyacht.

Citat:"Jag tror inte att två demokratier någonsin hat gått i krig mot varandra"! Jodå, det har hänt i första världskriget då demokratiska Storbritannien och Frankrike gick i krig mot lika demokratiska Tyskland. Vidare förklarade Storbritannien krig mot Finland under 2WW.

Man kan inte heller hävda att sk demokratiska länder är mer fredliga än diktaturer då exv USA har startat en hel drös med krig mot länder vars regimer de inte har gillat. Demokratiska Peru och Ecuador har krigat tre ggr mot varandra. Det finns fler exp!

Jonny sa...

Ok, jag borde ha lagt till efter andra världskriget. I övrigt håller jag inte med. De stater du nämner var näppeligen demokratiska. På Bora Bora får du det bra, men det vore ju synd om Mönsterås skulle förlora en så briljant hjärna som din.