8 september 2022

Inför kommunvalet del 6 - Moderaterna

Del 6 i min genomgång av de lokala partierna i Mönsterås handlar om Moderaterna. Partiet har 3 mandat och är det parti som tillsammans med S drabbats hårdast av Centerpartiets dominans i kommunen. 13% av kommunens invånare röstar på M i riksdagsvalet, men bara 5% i kommunalvalet.

Partiet gör inte särskilt mycket väsen av sig under mandatperioderna, men man får väl utgå ifrån att de får igenom något för att ge C sitt stöd. Men det smidiga lagspelet ger knappast några nya röster. För det behöver man sticka ut betydligt mer. Det är förvånande att Moderaterna år ut och år in går armkrok med Centerpartiet här när det lönar sig så illa. Men partiet är ju generellt sett inga revolutionärer.

Partiet döptes ju om till Nya Moderaterna på Reinfeldts tid. Men i Mönsterås är det gamla Moderaterna som gäller. 10 av de 15 kandidaterna är över 65 år. Inte för att erfarenhet är ett problem, men vill man förnya sig håller det inte. Låt vara att två av de något yngre är etta respektive trea på listan. Men på det stora hela gör listan ett synnerligen konservativt intryck.

Positivt: Moderaterna verkar i alla fall ha förstått att det finns problem i skolorna för man vill göra klasserna mindre och få in fler kuratorer.

Myt: Det påstås ibland att alla moderater är snobbar. De flesta på listan som jag har mött är emellertid inte det. En och annan arrogant stackare finns det förstås, men i vår bygd är det nog mer frihet från förmynderi som gäller än att hålla distansen till oss mindre bemedlade. Men ta hem Irene Svenonius från Stockholm så får partiet in lite Vållöanda. Det kan behövas. Hon och jag är sällan eniga i politiken, men hon är rejäl och trevlig.

1 kommentar:

Bert sa...

Citat:"Vållöanda"!
Vad innebär det mer konkret?

Senast(ca 10 år sedan)jag träffade på en Vållöbo var på parkeringen utanför Hälsocentralen här i M-ås. Personen i fråga ondgjorde sig surt över att jag befann mig där, han fick ur sig följande:"är du här och springer nu igen"!

- Replik 1. "tja, inte för att du har med den saken att göra, men jag har skjutsat min mor hit och jag väntar på att få skjutsa hem henne".
- Replik 2. "Men vad då, varför springer du här själv då och om du anser att du har sett mig här ofta så måste du själv ha varit här lika ofta som jag eller min mor och min far adderat.

Saken är den att jag har min Hälsocentral i Kalmar och det sedan ca 15 år tillbaka. "Vållöbon" blir upplyst om detta, men det gör honom inte på ett bättre humör, tvärt om.

Så, är det egenskaperna, sur, vresig, missunnsam osv som är den typiska "Vållöandan" så passar nog Irene Svenonius bra in bland de övriga Mås-moderaterna och då främst bland de som kommer från de fd öarna Ödängla och Svartö - de Kungatrogna!