19 maj 2009

De mördade barnen spökar än vid Riskastet


Rishögen ligger på den plats där barnen enligt sägnen blev dräpta. Fotot från ikväll.

En historia om hungersnöd och barnamord
Intill gamla Oskarshamnsvägen mellan Forsa och Emsfors ligger en hög med gran- eller tallris. Alltid färskt. Så har det varit så länge någon kan minnas. Sägnen för oss tillbaka till en tid av hungersnöd, en tid av vrede och dråp. Barnamord.

Tre hungriga pojkar på jakt efter något att äta
Tre pojkar i tioårsåldern, kanske bara två, hade skickats ut av sina föräldrar för att tigga mat. Det var kring jul och landet var svårt plågat av hungernöd efter år av missväxt. Vissa påstår att det var vid 1700-talets slut. Andra, jag också, tror att det hände på 1640-talet då det var svåra missväxtår.

Enligt 1700-talsversionen kom pojkarna från ett torp vid Forsalid, dock inte båtsmanstorpet. I 1600-talsframställningen kom två av pojkarna från torpet Nybo (rivet torp vid Forsa), och den tredje från backstugan Hällan (eventuellt avses torpet Hällen som ligger nedanför berget Kevershäll).

I sin jakt på mat kom barnen till en gård där de fick en rund brödkaka av husmor. Enligt 1700-talsberättelsen fick de brödet vid Karlshammar (avstyckning från Fågelsjö), nära Emsfors, eller vid Fågelsjö. Enligt 1600-talsberättelsen handlade det om Bergs gård.

Mördade av husbonden på vägen hem
På vägen hem trillade pojkarna med brödet i glädje för maten de fått. Enligt en av 1700-talsversionerna mötte de då en baron som kom ridandes. Mannen blev så arg när han såg att de lekte med brödet att han slog ihjäl dem, grävde ned dem och lade en rishög över dem.

I den andra 1700-talsversionen var det bonden från Fågelsjö de mötte. Han hade varit i Mönsterås och supit när han mötte barnen. Väl hemkommen fick han veta att det var hustrun som gett brödkakorna. Han blev då ursinnig, kastade sig upp på en häst, red ifatt pojkarna och dräpte dem; två direkt och en lite längre bort i skogen. Som ett straff för sin illgärning skall Fågelsjö gård sedan dess ha drabbats av två bränder.

I 1600-talsversionen är det befallningsmannen vid Berg som berusad rider ifatt pojkarna och slår ihjäl dem. Historien förtäljer att befallningsmannen avhystes från Berg samma dag och att han drabbades av motgångar och olyckor resten av sitt liv.

Barnen spökar vid Riskastet
Det sägs att barnen spökar vid Riskastet. De som vet berättar att den som går förbi utan att kasta ris kan få höra barnskri. På 1960-talet skall två damer ha passerat Riskastet. Den ena började då ropa på barnen som emellertid inte visade sig. Hon blev dock genast sjuk och hade svårt att ta sig från platsen. Det berättas också om två arbetskamrater på väg hem från Emsfors som fick se två lysande ögon i mörkret vid riskastet. Det visade sig dock vara två glödande kol. Det var förr populärt att tända eld vid riskastet och det var resterna av en sådan man hade sett.

Ska man tro på sägnen?
Ska man tro på en sägen av det här slaget? Franska historiker har visat att det ofta finns en kärna av sanning bakom historier av den här karaktären. Dels säger den något om de villkor som fattiga människor levde under i det gamla bondesamhället. Det är inte heller en slump att mördaren är en välbärgad man och offren fattiga barn. I en tid när man kanske inte kunde kritisera människor från högre samhällsgrupper öppet, kunde en sägen av det här slaget vara ett sätt att kanalisera sin vrede.

Men inte bara det. Det kan faktiskt ha gått till ungefär som sägnen berättar. Jag är förundrad över att ingen har tagit reda på det. Mönsterås socken har ju bevarade dödsböcker från 1600-talet och framåt, och då borde man kunna se om tre pojkar dör ungefär samtidigt. Vidare kan man ju kontrollera de platser som omnämns i mantalslängder och dylikt för att om möjligt se om man kan finna några ledtrådar där.

Hur som helst. Historien är ytterst fascinerande och i vår familj har vi traditionen att besöka Riskastet varje valborgskväll efter att alla eldar har slocknat. Jag ska inte berätta vad jag såg där senast.

Källor och lästips
En artikel i Oskarshamnsnyheterna 25/10 1968. Okänd författare.

En artikel i okänd tidning. Författare: Karin Johansson.

En artikel i okänd tidning/bok. Okänd författare.

Ortnamnsregistret, Kalmar län.

Exempel på fransk mentalitetshistoria: Den heliga vinthunden-Sankt Guinefort, helgon och hund av Schmitt, Jean Claude, Författarförlaget, 1985.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har hört att det var två systrar. Och att en tant la riset över deras "dödsplats" för att hedra dom..

Jonny sa...

Se, där, ännu en variant av historien! Det finns nog ännu fler. Vore spännande att ta del av alla. Tack för ditt bidrag!

Anonym sa...

Jag har hört att bonden såg barnen rulla brödkakan mellan sig och tydligen tyckte han då att de lekte med maten och då slog han ihjäl dem.

Frid för barnen och deras föräldrar.

Anonym sa...

Jag har en bekant som var där och tog foton.

De fotona blev det bara vitt på. Alla de andra fotona som han tagit på annat i den rullen var det inga fel på.

Jonny sa...

Tack för kommentarer! Jag läser med stort intresse! Det finns säkert lite olika versioner av vad barnen gjorde med brödet. Det där med de vita fotografierna hade jag inte hört. Jag ryser!

Påsk(alla)kärringen sa...

Jag vill berätta en liten gullig historia om några småbarn från Påskallavik som var ca 10 år o ville kolla om det spökade där dom tog med sig tält,mat o för ändamålet lämplig lektyr
Framåt midnatt hade dom svårt myggbitna genom kollektiv suggession blivit så mörkrädda att dom tog sina cycklar o åkte hem Alla utom en som sov hela natten utan att vakna
Dock kände han sig lite sviken av sina kamrater som inte sa till när dom åkte....

Jonny sa...

Det var en fantastisk historia! Tack "Påsk(alla)kärringen"!

BlondinLina sa...

Hej
Jag har hört samma historia, men att det skulle va en flicka o en pojk, men i övrigt har jag hört exakt liknande. Spännande plats, vi va där igår, dock fanns inte så mkt ris, men någon kvist låg där.

Jonny sa...

Tack! Det var intressant. Det verkar finnas lite olika versioner av den här, även om det i grunden är ungefär samma historia.

Louize Karlsson sa...

Vad var det som hade hänt när du var där?

Anonym sa...

Hej!
jag har åkt förbi riskastet idag..Var väldigt länge sedan jag var där...Var väldigt svårt att hitta själva platsen där riset brukar ligga eftersom sist jag var där så har dom nu gått fram med skogsmaskiner och mer eller mindre förstört platsen. Men efter mycket letande så hittade jag platsen...Idag låg det inte något ris!

Jonny sa...

Louize-Nja, egentligen ska man inte berätta sådant tror jag, men jag tyckte mig höra barn som skrattade.

Anonym: Inget ris på platsen. Det var ledsamt. Inte bra att skogsmaskinerna har varit där.

Berg sa...

Är det ingen som grävt upp för att se om det ens finns några ben kvar?

Anonym sa...

Hej hej!

Jag å min far är nyfikna på vilket Båtmanstorpet är vid forsalid då våran släkt har levt ovanför backen sedan flera generationer tillbaka.

Anonym sa...

Hej!
Mycket intressant!
Har dock hört talas om att barnen fått torkad fisk (t. ex långa)som torkade blir som stora "flak".
Dessa åkte barnen på i snön när mördaren upptäckte dom och slog ihjäl barnen pga att han blivit så uppbragt över att dessa små "lekte" med maten.

Anonym sa...

Nu hittar men ganska lätt platsen igen efter att skogsmaskinerna gått fram. Angående riset så är de el i alla fall var det en människa som höll traditionen vid liv med att se till att de alltid finns färskt ris där. Så just riset är de inte så spöklikt med =)

Jonny sa...

Nä, det är sant. Men en del väljer att tolka även det nya riset som övernaturligt, ditlagt av de mördade barnen. För när människor har glömt, så ligger det ändå färskt ris där, sägs det.

mmmickaan sa...

Jag har hört att det ska vara 2 syskon. En pojke och en flicka. Och man ska inte heller kasta ris där. Det ska alltid finnas när man kommer, och skulle man ta bort det och kasta bort, och sedan lämna platsen och åka tillbaka, ska riset återfinnas på samma plats som man tog bort det ifrån.

Det ska inte heller vara vilket ris som helst, utan granris.

Anonym sa...

vägen ut från Vaggeryd mot Hook ligger en likadan hög alltid med en grön kvist på.

när vägen breddades tog man rishögen och flyttade den några meter in från den nya vägrenen, jodå det ligger fortfarande lite grön granris på högen

Unknown sa...

Hej!
Intressant!
Beklagligtvis har rishögen vid ett flertal tillfällen decimerats av flinka fötter i dubbel bemärkelse!
Ett intressant ekipage befann sig för alls inte länge sedan i högens / icke-högens närhet!

Oh nej, de var inte alls inblandade av kommentaren att döma! "Det är nog spökena!"

Hälsning!
Willy

Unknown sa...

Hej jag och två vänner till var där ca 03:00 vi satt tysta som möss efter en stund hör vi alla tre hästhovar lät precis som en skenande häst. Sen smäller det till på bagagelukan på bilen vi höll bokstavligen på att skita ner oss vi satt tysta en liten stund till sen hör vi ett väldigt högt ill skrik från skogen jag försökte gång på gång starta bilen men den vägra starta efter en timme fick jag igång bilen o vi drog fort där ifrån! Det spökar verkligen där!!! Kommer besöka platsen igen men dock inte ensam.

Anonym sa...

Har varit där och Det är alltid en vit bil som kör förbi direkt när man kommer ditt känns konstigt

Unknown sa...

Var där igår 27/6 mitt på dagen och tog ett kort på skylten med lite info om själva händelsen. När jag gick fram för att ta bilden så kände jag en olustig känsla i kroppen, tryck över bröstet och helt orkeslös. När jag efter att jag tagit bilden skulle kolla på resultatet så var all text på skylten borta förutom övertexten.Dom andra i sällskapet tog också liknande bilder och deras var det inget fel på. Läskigt.

Unknown sa...

Hur hittar jag dit? Är inte van vid dom trakterna.

Jonny sa...

Om du utgår från Mönsterås så svänger du till vänster mot Forsa strax norr om samhället från E22. Sedan kör du den vägen tills du kommer till Forsa. Fortsätt vägen. När du kommer till en kraftig högersväng så följer du vägen till höger. Sedan kör du den vägen ytterligare 2-3 kilometer. Granriset med skylt finns på vänster sida nära vägen. Vill du ha mer exakt på en kart så mejla mig på joni7229@gmail.com

Anonym sa...

har varit där 2 gånger och varje gång har det kommit en vit bil helt sinnessjukt

Unknown sa...

Tänkte åka den vägen imorgon.( i dagsljus) Får se vad som händer. Jag är ocult intresserad.

Jonny sa...

Skriv gärna igen om något händer.

Anonym sa...

Jag och en medåkare stannade till där i veckan och lade ris. Skylten var tyvärr borta. Synd, eftersom vi inte kom ihåg vad som stod på den från när vi var där förra året.

Jonny sa...

Tyvärr sker vandalisering där ibland. Tror det finns folk som brukar betälla en ny.