1 januari 2010

Rövaresten

Rövaresten - flyttblock och tillhåll för rövare

Rövaresten.

På den gamla torparevägen mellan Mjölerum och Bankeberg i Fliseryds socken ligger ett gammalt torp vid namn Rövaresten. På andra sidan vägen, lite snett mittemot torpet, ligger ett stort flyttblock från istiden som har gett upphov till platsens namn. Det skall enligt muntlig tradition ha varit ett tillhåll för rövare. När jag var liten fick jag mig berättat att rövare hade legat på lur vid stenen och kidnappat en flicka.

Torp från slutet av 1700-talet

Torpet vid Rövaresten är sannolikt från 1700-talets slut.

Första gången jag har hittat benämningen är på en karta från 1744 där man har markerat platsen med ett stentecken och skrivit ”Röfvaresten”, men namnet är säkerligen betydligt äldre. Något torp fanns då inte på platsen, utan det har förmodligen tillkommit under 1700-talets senare hälft. Första gången jag hittar torpet i födelselängderna är 1769. Nästa gång är 1792 då Peter Svensson och Catharina Nilsdotter får en dotter där. De bor ännu i torpet när Peter dör 1805.


Röfvaresten är utmärkt på denna karta från 1744.


Satellitbild. Stenen inringad. Torpet ligger på andra sidan vägen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
Där har jag haft anfäder som bott bl.a. Daniel Staaf f1829 och Eva Gustav Nilsdotter f1835 med dottern Anna Lovisa Staaf min farfars mor

MVH
Mats Nilsson