25 september 2010

Div 5 nordöstra – en slutsummering (nu uppdaterad)

Slutsummering
Idag spelades den sista omgången i division 5 nordöstra och vi kan nu summera. FC Vimmerby flyttas direkt upp till fyran, medan Långemåla och Fågelfors får försöka kvala sig upp. Jag tror båda lagen har mycket goda chanser. I botten blev det så att Överum efter en fin slutspurt får kvala, medan Ankarsrum åker ner i sexan. Så sent som förra året spelade Ankarsrum i fyran.

Tippade sisådär
Om vi jämför serien med hur jag tippade i våras, så är det bara att erkänna att jag gissade sisådär. Visserligen prickade jag in 4 av de 5 lagen på övre halvan. Men Mönsterås gick sämre än förväntat och hamnar på platsen precis över kvalplats. GIF är tillsammans med Ankarsrum årets stora frågetecken. BOIF och Rödsle hamnade högre upp än jag trodde. Precis som jag tippade så hänger IK Tuna Södra kvar. Överum trodde jag kunde få det svårt i år, men tippade ändå en niondeplats. Nu blev det något sämre än så.

Minnen från säsongen
Vad mer finns att säga. Det har varit angenämt att få följa GIF både hemma och borta. Som vanligt fastnar vissa minnen. Jag minns hur jag desperat gick omkring och letade efter en toalett uppe i Odensvi, underbara små idrottsplatser mitt ute i skogarna som vittnar om generationers slit och hjärta för sina lag och så matcherna förstås. Segern mot FC Vimmerby var ju en stor triumf, liksom derbyt hemma mot Långemåla. Något direkt tråkigt minne har jag nog inte, bortsett från vissa snopna förluster. Ja, det förstås, hela fenomenet FC Vimmerby gav i alla fall mig anledning att tycka att det var bättre förr. Och så var det tråkigt att Besa inte kunde fullfölja säsongen.

Division 5 nordöstra på Internet
En glädjande notering är att lokalfotbollen uppmärksammas allt mer av både privatpersoner och föreningar. Och det kan behövas mot bakgrund av medias allt mer tynande bevakning. Kanske är division 5 nordöstra rent av den serie som bevakas bäst på Internet. Jag tänker på bloggar som Professorns och min, men även matchreferat på föreningarnas hemsidor. Icke att förglömma de ibland livliga och underhållande diskussioner man kan följa på föreningarnas gästböcker.

Professorns tipstävling
En extra krydda har Professorns tipstävling varit. Jag inväntar med spänning Professorns slutsummering och kanske kanske kan det bli ett högst anmärkningsvärt slutresultat. Vi får väl se vad Professorns räknemaskin kommer fram till. Jag sätter champagnen på kylning utifall.

Uppdatering söndag: Professorn har nu summerat tipstävlingen och det blev så att jag genom seger i sista omgången kom ifatt Professorn och därmed delar segern i tävlingen. Sanslös dramatik.

Vad händer nu i GIF?
Vad ska nu GIF göra för att det skall gå bättre nästa säsong? Om styrelsen menar allvar med målsättningen att snabbt nå elitfyran, så kan man förstås inte bara gå och avvakta på att vi skall fostra fram en sensationellt framgångsrik årgång. Nej, då krävs det målmedvetna insatser.

Ny tränare
Jag har redan fått information om att GIF ska byta tränare efter årsskiftet. Det kan förstås vara en del för att bryta ett mönster och få nya infallsvinklar. Personligen har jag inga åsikter i denna fråga. Men om man nu ska byta så ska man förstås skaffa en lugn god taktiker som vet vad han vill och som kan skapa ett samspelt lag. Men vem blir ny tränare? Det är jag lite nyfiken på att få veta. Thomas ”Lillis” Lagström fick sparken i Högsby, men vill enligt egen utsago inte träna lag under division 4. Vi får väl se hur det blir med den saken.

Kompletterad trupp
Vidare måste man förstärka truppen, inte på måfå, utan strategiskt. Det är absolut inget fel på dagens trupp, men den behöver kompletteras, balanseras med mer fysik och mer rutin. Några grovarbetare och kanske en måltjuv i straffområdet.

Jag förmodar att det är styrelsens jobb att hitta de nyförvärv som behövs. Och det är inte en avundsvärd uppgift. Särskilt svår blir uppgiften om GIF fortsätter att följa policyn att i första hand värva spelare som har GIF som moderklubb. Detta är i och för sig en hedervärd defensiv linje, men svår att följa om man vill hitta rätt spelare. Och hur många återvändare har GIF egentligen att hoppas på. De flesta lär väl vilja fortsätta spela i betydligt högre divisioner. Att återvända hem när man kanske ännu är under utveckling är nog inte att vänta.

Personligen förväntar jag mig ingenting när det gäller framtida lagbyggen. Man kan bara hoppas att GIF får behålla så många som möjligt, samtidigt som man lyckas värva några nya. Jag rapporterar förstås allt eftersom jag får information.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en fin blogg säsong

Mvh
Fågelfors IF

Jonny sa...

Tack ska ni ha! Det var en överraskande hälsning! Lycka till i kvalet!

Anonym sa...

Jag hörde från en högt uppsatt person i GIF att de tänker hämta en tränare från Kalmar hållet.Men under de senaste 30 åren är det bara en tränare som har lyckats vinna en serie och inte varit eller haft hjärtat i GIF och det är Ronny Iveslätt från Oskarshamn. De övriga har spelat eller bor i Mönsterås och är giffare i hjärtat.
Jag kan bla. nämna Ove Dahl, Christer Eklund, Tommy Elm, Håkan Eriksson, och den senaste Tomas Lagström. De som inte lyckades så bra var Willy Larsson, Lars Backlund, Peter Augustson och Ulf Nilsson, det finns kanske någon mer, men om giffarna skall vända tränden och bli en fotbolls lag men snackar om i positiv anda så bör nog tränaren ha ett stort Gif hjärta och vara beredd att jobba hårt och inte skynda på utan ha en målsättnig att inom ett par 3-4 år vara ett ettablerat div 4 lag