26 september 2010

Sverigedemokraternas toppnamn i Mönsterås utsattes för mutförsök av Aftonbladet

Sverigedemokraternas förstanamn i Mönsterås, Anders Leander, utsattes i veckan för ett mutförsök av Aftonbladet. Reportern ringde upp Anders och låtsades vara ett företag som ville etablera sig i Mönsterås. Om Anders åtog sig att pusha för företaget i fullmäktige så skulle han få 100 000 kr i belöning. De stämde träff i Kalmar dagen därpå, men då hade Anders beslutat sig för att inte åka dit. Istället kom Aftonbladet och ringde på dörren och anklagade honom för att ha tackat ja till muta. Allt kan ses på denna länk till Aftonbladet. Anders har nu polisanmält Aftonbladets agerande.

Vad ska man då säga om detta?

1. Hur illa jag än tycker om SD:s politik så tycker jag att Aftonbladets knep är lite halvlågt. Känns inte helt seriöst, ärligt talat. Det här gör bara att SD kan förstärka myten om sig själva som martyrer.

2. Om Anders agerande kan man väl säga att han betydligt tydligare borde ha tackat nej till de 100 000 kronor som han erbjöds. Hans agerande är klantigt. Men frågan är om han överhuvudtaget fattade vad de snackade om. Han är inte medietränad. Det måste man komma ihåg. Och tackar han solklart ja till pengarna? Tveksamt.

3. Vill man bekämpa SD så tror jag inte det är den här typen av journalistik man skall ägna sig åt. Bättre att analysera deras politik och framföra seriös kritik.

Inga kommentarer: