22 september 2012

Mönsterås vann och tar in i toppstriden

Mönsterås besegrade Hebe med 4-3 på ett regnigt och ödsligt Silvervallen.

Ösregn på Silvervallen
Skulle Mönsterås ha en chans att haka på Stjärnan i toppstriden så var vinst borta mot Hebe ett måste. Hebe har tillsammans med Holsby varit något av höstens lag, så det var ingen enkel uppgift som väntade för serietvåan på Silvervallen där ett tiotal trogna fans trotsade ösregnet och där linjedomaren skulle komma att konsultera domaren för två matchavgörande beslut.
Hebe tar ledningen
Matchen började med många chanser för båda lagen och det kändes bara som en tidsfråga innan nån skulle springa igenom. Mönsterås hade just varit nära att ta ledningen, då Hebe lyckades med en fin framspelning. Mönsterås målvakt rusade ut, men hann inte fram varpå Hebe kunde rulla in ledningsmålet efter fem minuter.

Mönsterås kvitterar
Matchen fortsatte vara riktigt trevlig och chansrik trots det idoga regnandet. Efter tjugo minuter tappade Hebes målvakt bollen vid en utrusning. Damir Hasicic höll sig påpassligt framme för bortalaget, snodde åt sig bollen och lyckades från ganska dålig vinkel skjuta in bollen i det övergivna målet. Starkt jobbat. 1-1 efter ett par tveksamma ingripanden från målvakterna.
Straff och ledningmål
Tre minuter senare fick Mönsterås en straff. Domaren verkade ha missat situationen, men linjedomaren kallade till sig domaren som efter en kort konsultation pekade på straffpunkten. Straffen slogs säkert i mål av Martin Nilsson och så hade Mönsterås vänt matchen.

Hebe kvitterar
Hebe satte direkt press på Mönsterås, medan Mönsterås kontrade farligt och bland annat hade en boll i yttre stolpen. Men i den 29:e minuten fick Hebe utdelning för sitt konsekventa bollrullande och kvitterade efter att Mönsterås inte riktigt hängt med.
Hebe hade sedan en fin chans att ta ledningen, men Mönsteråsmålvakten Mathias Stenfelt gjorde en riktigt fin räddning. 2-2 efter första halvlek får betraktas som rättvist.

En delikatess
I andra halvlek var det Hebe som började bäst, men man fick ingen utdelning på sina chanser. Mönsterås spelade upp sig och i den 62:a minuten hann Alfred Ekwall upp en boll nere vid hörnflaggan, varpå han slog in bollen i straffområdet där Martin Lindkvist mötte och placerade in 3-2 för gästerna. En riktig delikatess.
Hebe kommer tillbaka
Men Hebe hade inte gett upp och lyckades ännu en gång kvittera ganska omgående genom att spela sig igenom Mönsteråsförsvaret. 3-3 efter 67 minuter. Det var andra gången Mönsterås inte klarade av att hålla ledningen mer än några minuter. Där har man lite att jobba på.

Omdiskuterad straff
I den 75:e minuten uppstod så ännu en situation som skulle bli mycket omdiskuterad. Mönsterås spelare Martin Lindkvist hade bollen i Hebes straffområde och försökte springa runt målvakten som rusade ut. Båda föll och domaren tvekade. Linjedomaren hade dock stått bättre till och kallade till sig domaren. I samtalet såg jag att han gjorde kapningstecknet och mycket riktigt blåste domaren ånyo för straff. Fram klev ännu en gång Martin Nilsson och satte 4-3 för Mönsterås. Den lilla supporterskara som var på plats för Hebe var mycket upprörd över att linjedomaren ännu en gång fick avgöra huruvida det var straff eller inte. De var dessutom av den meningen att det absolut inte skulle ha varit straff. Men linjedomaren stod bäst till och det bör ju ändå betyda något. Näst bäst till stod jag och Lindkvist blev tveklöst kapad. Om det sedan ska ge straff eller räknas som normal närkamp kan förstås diskuteras. Hur som helst behöver GIF absolut inte skämmas för straffen.
Mönsterås var sedan ytterst nära att göra 5-3 på en snygg nick från Oskar efter en hörna, men bollen gick strax utanför ribbkrysset. Hebe hade också en riktigt bra chans att kvittera, men Mönsterås lyckades hålla undan.

Hebe kvar i mitten
Hebe spelade riktigt fin fotboll och kunde mycket väl ha tagit en poäng. Dagens förlust betyder inte så mycket tabellmässigt utan man ligger kvar på en stabil mittenplacering. Hebes mål gjordes av Daniel Wiborg, Robin Sandelius och Joakim Axelsson.
Bara en poäng bakom Stjärnan
För Mönsterås innebar segern att man nu bara ligger en poäng efter serieledande Stjärnan som idag spelade 2-2 mot Rödsle. Bakom skuggar Holsby som har tre poäng upp till andraplatsen. Avslutningen av division 5 östra ser ut att bjuda på stor dramatik.

Visserligen gick Mönsterås bort sig onödigt ett par gånger så att Hebe kunde näta, men det var ändå ett rejält lyft jämfört med matchen mot BB 2001. Trots tre insläppta mål gjordes också en hel del riktigt bra försvarsarbete. Man ska komma ihåg att Hebe var giftiga framåt. Anfallsspelet stämde också bättre, men framför allt hade segern sin bakgrund i kämpainsatsen. Idag gav alla det där lilla extra som gjorde att viktiga bollar vanns. Man gjorde löpningar och gick in i närkamperna med energi och det är det som till slut fäller avgörandet i jämna matcher. Om Alfred inte hade rusat efter bollen så hade det inte blivit mål där. Och jag tror inte Oskar och de andra ångrar att de kanske har ont nu. Inte ens Robin Berg som tog en närkamp så att han flög upp och voltade i luften. Och den som tror att Mönsterås bara slår långbollar och saknar mittfält skulle definitivt ha sett dagens match. Mönsterås ägde periodvis mittfältet.
Möte med gammal fotbollsspelare
När jag lämnade planen började en man prata med mig som uppenbarligen trodde att jag var journalist.

-          Nu måste du skriva om den här skandalen med linjedomaren, sa mannen mycket upprört.

Jag förklarade för mannen att jag var tillrest supporter från Mönsterås. Den gamle mannen berättade då att han själv spelat mot Mönsterås när det begav sig och talade sig särskilt varm för Roland "Konjak" Olsson. Däremot ansåg han att dagens GIF inte var ärliga och jag förmodar att han avsåg straffsituationerna. Jag tog grabbarna i försvar och sa att det ju inte var dom som dömt straff, utan domaren. Det finns ju ingen anledning att anklaga spelarna i GIF för att de fick två straffar. Nå, den gamle fotbollsspelaren tinade upp och vi skildes åt med ett hej hej.