19 februari 2017

Får en kristen vara arg?

Får en kristen vara arg? Jag har själv ställt mig frågan eftersom jag är arg ibland. Och nej, jag tänker inte ursäkta min vrede, bara ge ett kort svar i två delar.

1. Människan är skapad till Guds avbild och Gud är arg ibland. Således ligger det i människans natur att kunna bli arg. Gud vredgas över orättvisor, våld, lögner etc. Därför är det rätt om vi människor också blir arga över världens orättvisor och grymheter. Det här kan man ibland kalla för helig vrede. Bibelns och kyrkans profeter har ofta den här dimensionen i sin tjänst. Borde ha i alla fall.

2. Bibeln varnar också för vrede. Det är den vrede som riktar sig mot enskilda människor. Vrede som slår över i hat, illasinnade tankar, hämnd, våld. Petrus gav exempel på den när han högg örat en en soldat. I sådana fall blir vreden destruktiv. Vårt enda uppdrag är att älska våra fiender, även om man ibland givetvis måste tala skarpa ord till makthavare precis som Jesus själv gjorde.

Det svåra är att skilja på den rätta vreden och den destruktiva. Jag har själv avstått nattvarden några veckor för att jag vill försäkra mig om att jag verkligen har förlåtit dem som gjort min familj illa genom åren. Men det enda som fungerar är att förlåta. Har du aldrig testat att förlåta skitstövlar, så gör det. Det ger en underbara känsla av frihet och kärlek.

2 kommentarer:

Bert sa...

Du är fegheten personifierad!

Jonny sa...

Tack för din synpunkt Bert! Som alltid insiktsfull och klok kommentar i sakfrågor.