26 mars 2017

Avvikelser

Att Nazityskland var noga med att sortera bort människor är ju känt och väl dokumenterat. Det var judar, homosexuella, religiösa grupper och handikappade.

Att vi i Sverige ägnade oss åt samma sak, men inte med samma onda utstuderade systematik utan med kulturell fernissa, noteras sällan. Vi gick aldrig lika långt i Sverige, men även här fanns en tanke att isolera avvikande människor som ansågs skada folkstammen, den svenska rasen. Människor spärrades in på sinnessjukhus och steriliserades. Förvägrades föra sina gener vidare. Var du fattig och behov av att bo på fattighus eller ålderdomshem, så fick du inte rösträtt förrän 1945.

Och idag tar man blodprov så att kromosomavvikelser kan upptäckas. Därmed ska små människor med Downs syndrom tas bort innan de hinner se dagens ljus. Bakom finns väl tanken att endast ett friskt ”normalt” liv har ett värde. Allt som kan orsaka besvär ska bort. Skulle dessa barn födas kan det ju innebära uppoffringar och därtill utgifter för samhället. Jag saknar ord för detta. Äckel fyller hela min varelse.


I samhället kan man förstås skymta samma mekanismer på olika sätt. Den avvikande människan kanske inte alltid spärras in nu för tiden, men utsätts för social isolering, skvaller och liknande. Många människor verkar helt enkelt ha ett psykologiskt behov av att ställa sin egen ”normalitet” mot andras avvikelser. Vilka "dom andra" är kan förstås skifta.

Det talas mycket om mångkultur och att "gilla olika" i vår tid. Visst, fortsätt gärna med det. Men det tycks inte gälla dem som på något sätt avviker från normaliteten, särskilt inte dem med Downs syndrom.

Inga kommentarer: