1 mars 2017

Migrän, promenad och skrivande

Migrän + promenad = migrän borta. Påbörjade min fasta i måndags. De första dagarna är svårast då kroppen ska vänja sig av med allt som man annars äter. Huvudvärk, yrsel och plötsliga svettningar är inga ovanligheter och kroppens sätt att protestera. Jag äter förstås, men mindre portioner, mer fisk och mer grönt, samtidigt som jag avstår chips och dylikt som jag annars anser mig vara beroende av. Klart att kroppen blir galen. Ingen normal människa blir glad av smaklösa sallader som bara ligger där som stora berg på tallrikarna, men aldrig ger mättnadskänsla eller torrt barkbröd i olika nyanser av svart, bröd som endast håller ihop tack vare de inbakade groddarna. 

Arbetet med deckaren fortlöper ganska bra. Att säga att jag har flyt vore en grov överdrift, men jag räknar med att vara färdig med de fem första kapitlen denna vecka. Det motsvarar ungefär 18 A4-sidor, vilket torde bli ungefär 40 sidor i bokformatet eller 1/5 av hela boken. Räknar med att den inte ska bli tjockare än drygt 200 sidor. Jag ligger just nu några dagar före min tidsplan och om den håller ska boken vara färdig för korrekturläsning vid månadsskiftet april-maj.

Jag föredrar ju de kapitel där jag får skriva inre monologer. Det är det som passar mig bäst. Miljöbeskrivningar och persongestaltningar är bara en plåga.

Jag vidhåller att de flesta svenska deckare är alldeles för tjocka. Särskilt dom som hamnar på 500-600 sidor. De är alldeles för okoncentrerade, pratiga och fulla med utfyllnadsstoff. Man får följa polisutredningar in i minsta detalj och efter 300 gäspiga sidor undrar man om de någonsin kommer att lämna polishuset. 

Inga kommentarer: