15 juni 2017

Räkna de lyckliga stunderna blott – viktig bok om droger, beroende och medberoende


Jag minns hur jag gick runt i lägenheten och letade gömställen. Oftast låg dom invirade i lakan i en garderob. Vinflaskorna. Dom jag hittade hällde jag ut i diskhon. Värst var emellertid ovissheten om hon levde när jag kom hem från skolan. Flera år senare fick jag veta att jag var medberoende. Som sådan tog jag ett ansvar ett barn aldrig ska behöva ta. Levde med skammen. Lärde mig manipulera och dölja. Det satte sina spår och jag kan tydligt se hur det påverkat såväl mitt sätt att tänka som mina beslut senare i livet. På gott och ont. Styrkor och svagheter. De här erfarenheterna bar jag under många år som en hemlighet. Trodde jag var i princip ensam om dom.

När jag så för några veckor sedan fick chansen att läsa mönsteråsförfattaren Paula Lemgård Ragnarssons bok ”Räkna de lyckliga stunderna blott”, så rubbades mina cirklar. Plötsligt ställdes jag inför en text som gav mig nycklar att förstå mycket av det jag upplevt. Det var både en utmaning och en befrielse.

Utmaning därför att boken så klarsynt och rakt på sak tar upp drogämnet. Då blir det svårt att värja sig. Är man van vid förnekelse så rör det runt en del. Och om fasaden utåt var viktig som barn och är det ännu i hela det samhälle man bor i så blir boken även en befrielse. Paula tar itu med skammen och det tabu som ofta finns kring dessa frågor på ett naturligt och öppet sätt. Plötsligt kändes det som att det var ok att tala om detta utan skam.

Boken består först av en gripande historia som visar på drogernas destruktiva kraft. Sedan följer en mer psykologisk del där författaren knivskarpt analyserar olika aspekter av beroende och medberoende, men också ger konkreta tips hur man kan få hjälp. Avslutningsvis får vi ta del av några människors berättelser. Alla delar hålls ihop och går väl in i varandra.

Att ge ut en bok på eget förlag som Paula har gjort innebär att man inte har något stort förlag som hjälper till med reklam och försäljning. Man får sköta allt själv. Därför skriver jag om boken igen, men med en mer personlig infallsvinkel denna gång.

Vi lever i en tid där allt fler unga människor testar droger. Därför borde den här boken läsas av alla. Inte bara av dom som har erfarenhet av beroende eller medberoende.

Boken, som kostar 200 kr, kan beställas direkt av Paula Lemgård Ragnarsson via PM på hennes FB-sida.

Inga kommentarer: