14 augusti 2017

Därför är mina deckare inte så tjocka...

Det är inne att skriva tjocka, pratiga, ofokuserade deckare på minst 600 sidor. Min första landade på 220 sidor och min nya ”Den siste Mönsteråsaren” når väl med nöd och näppe över 200 sidor. Varför blir då mina deckare så tunna i jämförelse med den tjockistrend som nu råder? Jag ska ge fyra svar.

1. Eftersom mina hjältar varken är poliser eller journalister, utan avdankade akademiker, alkisar och 90-åriga pensionerade skolvaktmästare på Pionjärgatan så kan man inte följa det polisiära arbetet på nära håll i mina böcker, vilket givetvis leder till färre sidor.


2. Det enklaste svaret är att jag inte har mer att säga. 200 sidor räcker för såväl intrigen som för att lyfta fram de människor och teman jag vill. 


3. Mina karaktärer är tämligen ensamma människor. De tar inte särskilt mycket plats i samhället. De vill helst inte synas alls, så jag visar dem den respekten även i bokform.


4. Eftersom mina karaktärer är på gränsen till socialt isolerade blir ju dialogen ytterst begränsad.


Därmed inte sagt att det alltid är fel att skriva deckare på 600 sidor, men då ska man verkligen ha något att säga och därtill inte ha slarvat med det stilistiska.

Men några av de bästa deckarna jag har läst har varit mindre tjocka alster av Agatha Christie och Stieg Trenter. Tunna, välkomponerade och fokuserade.

Om någon undrar hur långt jag har kommit med min nya deckare så ska jag ge besked. Den är i grunden färdigskriven, vilket inte betyder att den är klar att gå i tryck. Men jag kan nu gå in i de avslutande faserna.

1. Nu ska språket finjusteras ännu en gång. Ord, meningar, formuleringar ska justeras. Ska försöka hitta en ton och rytm som fungerar hjälpligt. Som akademiker är det oundvikligt att det blir lite stolpigt, men någon ska ju ha den stilen.

2. Kommer troligen att lägga till några villospår och sidohistorier i sista stund.

3. Ytterligare några språkliga redigeringsrundor,

4. Koppla in en korrekturläsare.

5. Skapa ett omslag och skriva baksidestext.

6. Till förlaget.

Inga kommentarer: