4 september 2017

Underbara harmonier från Peter Martinsson GroupVi lever i en guldera för musik med anknytning till Mönsterås. Efter The Quills utmärkta platta kommer här Peter Martinsson Group med instrumentalskivan Changes, en skiva som inte bör få annat epitet än magnifik. Gitarrgodis är ett för svagt ord. Det här är harmonier från himmelrikets förstuga. Och så svänger det ju.

I centrum för ljudbilden står Peter Martinssons gitarrer. Och han behärskar allt. Det är riff man kanske drömt om, riff man inte trodde fanns och framförallt riff bara Martinsson kunde komma på. Mest imponerande är kanske ändå de underbart melodiösa gitarrslingorna som frambringas såväl lekfullt som stringent. Det här är gitarrspel på absolut toppnivå, präglad inte bara av teknisk briljans utan av en sällsynt musikalitet.

Med det sagt måste de andra i bandet inte bara nämnas, utan framhållas. De gör inte bara ett habilt kompjobb, utan använder instrumenten på ett sätt som påtagligt bidrar till att höja lyssnarupplevelsen. Lyssna exempelvis på det fina samspelet i Ping Pong Song. Ulf Becker (trummor) är makalös på att få till det där svänget som gör att man kommer på sig själv med att sitta och vicka på foten fast man inte ens är dansant, ett lyhört, men också grymt sväng. På basen finner vi Kent Sandelius som med bestämd precision ger låtarna stadga och rytm. På keyboard återfinns Tommy Gustavsson som på ett utmärkt sätt fyller i och ger ljudbilden ett lyft.

Musikaliskt hamnar vi som vanligt i ett gränsland där rock, blues och jazz möts. Men förutom harmonier vi kanske kan känna igen (eller i vart fall återfinna nånstans i den västerländska harmonilärans utmarker) så tycker jag mig ana även en och annan österländsk influens denna gång. Hur som helst är det harmonier man blir glad av långt in i själen.

Ska någon kritik framföras så är det väl mot mig själv att jag i ett par sånger hädar och inom mig hör hur en vacker röst hade kunnat sjunga en melodi över gitarrrslingorna.

Skivan, som är gruppens tredje, rekommenderas å det bästa! Instrumentalmusik när den är som bäst!

Favoritspår: It´s a journey och Ping Pong Song.

Inga kommentarer: